hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Az információs irányításé a jövő

Az IT-fejlesztések révén vezető szerephez juthatnak az egészségügy átalakításában az informatikai vezetők. Ehhez azonban az kellene, hogy fokozzák a tempót, és döntéseikkel, szakértelmükkel támogassák a technológiai változásokat, hatással legyenek a menedzsment döntéseire – ez derül ki az amerikai Gartner technológiai piacelemző cég egészségügyi szolgáltatókkal kapcsolatos előrejelzéséből, amely a fontos fókuszterületekre világít rá.

A Gartner minden esztendőben közzéteszi a különböző iparágakra vonatkozó éves technológiai elemzéseit, így az egészségügyi szolgáltatói piacra vonatkozó jóslatait is. Az ez évi előrejelzés arra hívja fel a figyelmet, hogy az egészségügy fejlesztésével kapcsolatban rengeteg feladat vár az intézményekre. Általános jelenség, hogy miközben ugrásszerűen növekszik az innovatív ötletek és új technológiák száma, az egészségügyi intézmények döntéshozói sokszor nehezen ismerik ki magukat a piac által kínált megoldások körében.

A folyamatok javítására a jobb minőségű információk nyújthatnának megoldást, azonban az egészségügyi információs irányítás meglehetősen gyenge lábakon áll. Maga az információs irányítás (information governance – IG) is egy új keletű kifejezés, amely az információk nagyvállalati szintű kezelésének különböző módszereit, folyamatait, szabályait és kontrolljait takarja, és amely azt támogatja, hogy a szervezet megfeleljen a jelenlegi és jövőbeli szabályozási, jogi, kockázatkezelési, környezetvédelmi és üzemeltetési követelményeknek.

Az előrejelzés szerint a következő években az információs irányítás terén továbbra sem várható áttörés: 2016-ban még a világ egészségügyi intézményeinek 85 százalékánál nem vezetnek be az egész szervezeten átívelő információirányítási folyamatokat, vagy csak nagyon gyengék lesznek ezek. Az elemzés szerint ezen a területen nagy hatást lehetne elérni a központi adattárházak kiépítésével, valamint a gyorsan bővülő természetes nyelvfeldolgozó (Natural Language Processing – NLP) technológiák bevezetésével, amelyek az egészségügyi intézmények különböző forrásokból származó szöveges adatainak gyors és hatékony feldolgozását, illetve elemzését teszik lehetővé. Ez a folyamat már el is indult: 2015-re az angol nyelvű országokban megötszöröződik a nagy egészségügyi intézmények körében a természetes nyelvfeldolgozó technológiák használata a dokumentációs, kutatási és minőségjelentési igények növekedésének köszönhetően.

Az informatikai fejlesztések három legfontosabb területe a következő időszakban az egészségügyi menedzsment alkalmazások, a távoli betegmonitorozás, valamint az interaktív betegellátó (interactive patient care – IPC) rendszerek betegportálokkal való integrációja lesz; mindez a krónikus betegségek és az idős betegek kezelését, és ezzel a magas kórházi ellátási költségek csökkentését támogathatja. Az IPC rendszerek részei az interaktív tévék, a betegágyak melletti multimédia-eszközök és más vezeték nélküli berendezések, amelyek a páciensek és az ápolók közötti kommunikáció mellett kórházi szolgáltatások, valamint oktatási vagy szórakoztató tartalmak továbbítására szolgálhatnak.

Az előrejelzés szerint 2015-re az egészségügyi szolgáltatók negyede használ majd valamilyen telemedicina-megoldást a krónikus betegségben szenvedő páciensek mobil vagy otthoni monitorozására. Ugyanennek az évnek a végére a betegportálplatformok többsége már valamilyen interaktív betegellátó funkcionalitást is magában foglal majd. A prognózis szerint emellett 2016-ra a nagy egészségügyi rendszereket szállító cégek fele kínál majd egészségügyi menedzsment megoldást is az integrált platformján belül.

A Gartner azt ajánlja az egészségügyi szolgáltató intézmények informatikai vezetői (Chief Information Officer – CIO), valamint az orvosi informatikai vezetők (chief medical informatics officer – CMIO) részére, hogy a szokásos napi munkájukat félretéve tegyék érdekeltté a klinikai és üzleti vezetőket az információs irányítás kiépítésében. Az információs irányítás a Gartner szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy az egészségügyi intézmények valóban stratégiai vagyonelemként kezelhessék az információkat. Az informatikai/információs irányító szerveknek ragaszkodniuk kell ahhoz, a stratégiai tervezési folyamat során precízebb és részletesebb értékszámítást és kockázatértékelést végezzenek el.

A lehetőségek, az eddig feltérképezetlen területek és a szóba jöhető szállítók nagy számára tekintettel a stratégiai szállítókat – illetve az egészségügyi szolgáltatók számára összeállított útiterveket – objektíven kell vizsgálni – figyelmeztet a Gartner elemzése. Amennyiben az egészségügyi szolgáltatók lépést akarnak tartani, úgy az integrált megközelítést (így az egészségügyi irányítási rendszerek bevezetését) érdemes preferálni, különben a jövőre nézve drága bilincsekbe verik magukat.

Mozsik Tibor
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink