hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Vélemény

Az indikációkon túllépő kezelés dilemmái

A szerző az „off-label” gyógyszereléssel kapcsolatos magyarországi szabályozást kritizálja, ír ennek ellentmondásairól és káros következményeiről. Cikkéből közlünk részleteket.

Az „off-label” gyógyszerelés egy már regisztrált gyógyszer előírását jelenti, olyan terápiás használatra, amelyet a regisztrált gyógyszer eredeti alkalmazási előirata valamilyen okból nem tartalmaz. Ez az eljárás rendkívül gyakori, nagy áttekintések szerint felnőttek körében világszerte eléri a 40%-os, gyermekgyógyászatban pedig a 90%-os arányt.

Az off-label kezelés a világon sehol sem illegális, és klinikai szempontból gyakran teljesen adekvátnak tekinthető. Nyilvánvaló viszont az is, hogy alkalmazását számos klinikai, biztonsági és etikai dilemma kísérheti. Ezek feloldását két módon lehet befolyásolni. Egyfelől laikus színezetű, autokratikus rendeletekkel (lásd Magyarországon), másfelől olyan logikus, szakmai iránymutatással, állásfoglalásokkal, amelyek a gyakorló orvosokat segítik, csökkentve a gyógyító munkától jelentős időt elrabló kötelező, értelmetlen adminisztrációt, és amelyeknek a megfogalmazására korunkban szinte az egész világon törekszenek. Az Európai Unió országainak döntő részében jellemzően ez a szándék uralkodik.

Engedtessék meg néhány példa a jelenlegi magyar rendszer visszásságainak illusztrálására.  Az elmebetegségek kezelésében – elsősorban a szkizofréniában – az off-label kezelés túlsúlya a „való világ” követelményeinek megfelelően eléri a 75%-ot; a biokémiai pszichoterápia mellett az erre nem regisztrált magatartás-stabilizálók segítenek a reális visszatérésben. Ugyanígy a gasztroenterológia funkcionális kórképeiben nem tudnánk nélkülözni az antidepresszánsok, SSRI-gátlók off-label alkalmazását.

Vagy itt van egy másik terület: a szexuális diszfunkciók kezelésében jóformán az off-label terápia dominál. Megdöbbentő, hogy például az ejaculatio praecox sikeres kezelésében nem található erre az indikációra hivatalosan regisztrált gyógyszer. A gyógyítás – e sokakat érintő területen – szinte kizárólagosan empirikus alapon felfedezett (sildenafil) vagy szubjektíven indikált off-label gyógyszereken alapszik.

A fenti visszásságokat próbáltuk aránylag egyszerű szavakkal megmagyarázni az Egészségügyi Minisztérium 2007-es szakmai egyeztetésén, de a tárgyalás irányítója, a szakállamtitkár és az OGYI akkori igazgatója, miután érveinket lesöpörni nem tudták, egyszerűen oda sem figyeltek.

Egy teljesen laikus kis jogi kitérő, inkább megérzés: igaz, hogy off-label gyógyszerelésért Magyarországon orvost még nem ítéltek súlyosabb büntetésre, de ennek bekövetkezte a jelenlegi szisztémásan gerjesztett orvosellenes közhangulatban nem törvény, nem meggyőződés, nem tudás, még csak nem is szerencse kérdése, hanem csak az időé és a jurisztikai fauna elhatározásáé.

Mi újság a világ szerencsésebb vidékein? Hogyan csinálják például az ausztrálok? Egy konszenzus alapján, tiszteletben tartva az orvosok és intézményeik gyógyítási és döntési szabadságát, meghatározták azokat az ajánlásokat, amelyek segítik a kulturált, az orvost és a beteget segítő döntés meghozatalát.

Megkerülhetetlen és a világon mindenütt probléma az off-label gyógyszerelés egészségbiztosítói támogatásának kérdése. Nevetségesnek tűnik, hogy egy gyógyító eljárást, amelynek kihagyása az alkalmazási előiratból számos okkal magyarázható, a társadalombiztosítás a támogatás minden formájában negligáljon.

Előremutató példa, hogy az Amerikai Egyesült Államok 36 államában ennek az anomáliának törvényi áterőszakolása már megtörtént, és a csak profitra törekvő biztosítási rendszerek is kénytelenek voltak elfogadni.

Magyarországon mi lesz?  Egyelőre bennünket, a betegeink érdekével és egészségnyereségével is törődő orvosokat a kaotikus ellátórendszer kényszerít a jó szándékú hazugságra. Ezért nincs értékelhető morbiditási statisztika, ezért aggályos az egész OEP-rendszer!

Forrás: Dr. Simon László, Lege Artis Medicinae

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés