hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az ikertornyok árnyékában

Az idén ősszel a Mihail Gorbacsov elnökletével működő World Awards-bizottság dr. Robin Herbert egyetemi tanárnak és kutatónak ítélte az Év Asszonya címet. A foglalkozási és környezeti ártalmakkal foglalkozó orvosnő azért a példamutató tevékenységéért kapta az elismerést, amelyet a 2001-es terrortámadások másnapjától a World Trade Center mentési munkálataiban részt vevők kivizsgálása és egészségügyi problémáinak orvoslása érdekében végzett.
Máskor is végzett a gyógyítás mellett „társadalmi” munkát?
– Igen, ekkor szerettem bele a foglalkozási ártalmak és környezeti hatások vizsgálatába. Mindig érdekelt a betegségek szociológiai háttere. Amikor felbukkan egy beteg valami sajátos mellékkörülménnyel, felmerül bennem a kérdés, vajon egyedi esetről van szó vagy környezeti bántalomról? Ahol egy különös megbetegedés történik, ott gyakran várható második, harmadik. Ha megtaláljuk az okot, és el tudjuk érni az adott munkahely vezetőinél, hogy változtassanak a körülményeken, ezzel megelőzhetjük, hogy a probléma elhatalmasodjon.
A Mount Sinai Kórház szurőprogramja ma az egész ország számára modellként szolgál. Az első évek tapasztalatait nemrégiben tanulmányban összegezte. Hogyan kezdődött?
– A kórházban 1987 óta muködik egy közpénzekből finanszírozott, a foglalkozási és környezeti ártalmakat vizsgáló program. Az infrastruktúra tehát már létezett, amikor a tornyok összeomlottak. Szeptember 13-án orvoskollégáim, szociális munkások, pszichológusok és más szakemberek összegyultünk, hogy megpróbáljuk felmérni, milyen közvetlen és távlati hatása van ennek a soha nem látott méretu tragédiának. És természetesen elgondolkozhatunk azon is, hogyan tudnánk segíteni a károk minimalizálásában.
Milyen környezeti ártalmakat tapasztaltak a tragédia után?
– Az ikertornyok összeomlása következtében elporladt acél, üveg, cement és sokféle más hulladék került a környék levegőjébe. A két repülőgép becsapódásakor óriási por, füst és hulladéksátor keletkezett. A mérgező gázokból, apró szemcsés anyagokból és törmelékekből kialakult toxikus felhő még hónapokig beborította a tragédia színhelyét. Becslések szerint mintegy 40 000 ember vett részt a mentési, helyreállítási és tisztogatási munkálatokban. A tragédia helyszínére siető, az úgynevezett tradicionális „first responder”- ek (rendőrök, tuzoltók, mentősök), valamint polgári dolgozókból, önkéntesekből verbuválódott csapat, amelyben a mérnököktől a vasmunkásokon át a közlekedési és telekommunikációs dolgozókig mindenféle foglalkozási ág képviseltetve volt, feltehetően olyan környezeti hatásnak volt kitéve, amelyek azokat, akik csak hetekkel később jelentek meg, kevésbé érintettek.
Mikor nyílt először lehetőség a vizsgálatra?
– Már 2001 októberében elkezdődtek a szurővizsgálatok a Mount Sinai Kórházban és más New York-i egészségügyi szervezetekben is. Nagyon hamar megjelentek az első panaszosok. A szakszervezetek és politikusaink – elsősorban Hillary Clinton szenátor és Carolyn Maloney képviselő asszony – lobbizása következtében 2002 júliusára teljesen átfogó szurőprogramot dolgoztunk ki. Ennek keretében 2002 júliusa és 2004 áprilisa között 9442 munkást vizsgáltunk ki, akik beleegyezésüket adták, hogy adataikat összefoglaljuk.
Mit tapasztaltak?
A megvizsgáltak 70 százaléka új légzési problémáról vagy egy már meglévő panasz rosszabbodásáról számolt be. Egyharmaduknál légzési anomáliák léptek fel. A légzési abnormalitások előfordulási aránya azok közt, akik soha sem dohányoztak, az USA-ban 13 százalék, ebben a csoportban viszont 28 százalék volt; minél hamarabb érkezett a helyszínre, annál nagyobb valószínuséggel alakult ki légzési problémája. Kezdettől világos volt számunkra, hogy az orvosi szurő- és az azt másfél év múlva követő ellenőrző vizsgálatok nem lesznek elegendőek, hosszú távú orvosi kezelést kellene biztosítani számukra. Mindez azért jelentett különösen nagy gondot, mert a tavaly kezeltek 38 százalékának kezdettől nem volt egészségügyi biztosítása, vagy ha volt is, megszunt, mivel a mentési munkálatok során megbetegedett, elveszítette állását és az azzal járó biztosítást. A szövetségi kormány által folyósított 125 millió dollár csak szurésre és ellenőrzésre szólt, ezért magánadományokból létrehoztuk a World Trade Center Egészségügyi Hatásait Kezelő (WTCEHK) programot. Hasonló program indult a pszichés traumák gyógyítására is.
2005 augusztusa és 2006 júliusa között 1443 beteget vizsgáltunk a WTCEHK keretében. Nyolcvannégy százalékuk még ma is valamiféle felső légúti megbetegedésben szenved. Negyvenhét százalékuknál alsó légúti megbetegedéseket észleltünk, 64 százalékuknál a béltraktust érintő betegséget. Legtöbbjüknél reflux alakult ki, 31 százalékuknál krónikus vázizomproblémák léptek fel, és 37 százalékuk szenved tartós mentálhigiénés panaszoktól, beleértve a depressziót és a trauma okoza stresszt is.
A gyógyítás, a kutatás, a tanítás mellett lobbizásra is időt kell szakítania. Hogy bírja mindezt?
– 2001 szeptemberétől idén őszig mindennap éjjel 2-ig dolgoztam. A családomat szinte soha nem láttam, pedig a kisebbik fiam még csak 11, a nagyobbik 13 éves volt. Nagyon hiányoztak, de fáradtnak sosem éreztem magam. Imádom a munkámat. Nehéz magamra gondolnom, amikor olyan emberekkel foglalkozom, akik annyi mindent elveszítettek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
SZALAI ANNA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés