hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az idősek olykor alkoholba fojtják álmatlanságukat

Az idős emberek többsége álmatlanságtól és ezzel kapcsolatos panaszoktól szenved, ami az esetek jelentős részében altatók vagy más alvássegítő módszerek alkalmazását teszi szükségessé – állapították meg a Successful Aging Evaluation elnevezésű tanulmány szerzői.

Ezen belül sokan olyan módszerekről számoltak be, melyek más szempontból veszélyeztethetik az egészséget, ilyen például az alkohol vagy egyes vény nélkül kapható szerek.

A Successful Aging Evaluation (SAGE) vizsgálat 1300 résztvevőjének 92,4 százaléka számolt be alvással kapcsolatos problémákról, melyek közé a kialvatlanul ébredés érzése és a korai ébredés éppúgy beletartozott, mint az elalvás nehézsége vagy az éjszakai felébredés. A felsorolt panaszokat a résztvevők 75−79 százaléka jelölte meg – mutatott rá poszterprezentációjában dr. Nicolas Badre az Amerikai Geriátriai Pszichiátriai Társaság éves kongresszusán.

A megkérdezettek több mint fele (55,5 százalék) egy vagy több módszert is használ az alvászavara legyőzésére: 8,1 százalék komplementer vagy alternatív terápiás módszert alkalmaz, 10 százalék alkoholt fogyaszt, 14,8 százalék vényköteles gyógyszert szed, 21,3 százalék recept nélkül kapható készítményekkel próbálkozik és 39 százalék viselkedésterápiás technikát alkalmaz. Bármelyik módszert is választja valaki, ezek alkalmazása kapcsán megnövekedett az egy éven belüli orvosi vizitek száma is, alacsonyabb volt az élettel kapcsolatos elégedettséget jelző pontszám, kevesebb az alvással töltött éjszakai órák átlagos száma, kifejezettebb a depresszió és rosszabbak a testi funkciók.

A klinikai depresszió kapcsán szignifikánsan fokozódott annak esélye, hogy az adott beteg valamilyen kezelést alkalmaz alvászavarára, illetve vényköteles gyógyszert szed rá. Nem mutatkozott szignifikáns összefüggés az alvászavar kezelése és a kognitív károsodás között.

A SAGE vizsgálat egy strukturált, több kohorsz bevonásával lefolytatott populációs vizsgálat volt, melyet a problémamentes öregedés tanulmányozására terveztek. A kutatás részét képezte egy 25 perces telefoninterjú, majd egy önbevalláson alapuló teszt. A résztvevők átlagéletkora 77,3 év volt.

„A SAGE vizsgálat eredményei megerősítik, hogy idős korban gyakori az alvászavar és ennek kezelése” – mondja dr. Badre, aki megjegyzi, hogy az időskori alvászavar egyik oka az érintett agyi terület, a nucleus suprachiasmaticus csökkent aktivitása, illetve bizonyos olyan gyógyszerek hatása, melyeket gyakran rendelnek idős embereknek, többek között stimulánsok, vérnyomáscsökkentők, légúti panaszokra ható szerek, kemoterápia és a nyálkahártya duzzanatát csökkentő készítmények – melyek jelentős része alvászavart is okozhat idős korban.

Az alvászavar miatti kezelés és a depresszió közötti szoros összefüggés jelentős kockázati tényező az alvászavar miatt vényköteles szereket szedő betegek körében, és aggodalmat kelthet az is, hogy a betegek gyakran alkohollal vagy vény nélkül kapható készítménnyel próbálják orvosolni alvászavarukat.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés