2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Az idén már nem lesznek további szigorítások Angliában

A brit kormány az idén már nem jelent be újabb angliai járványügyi korlátozásokat, de nem zárja ki a további intézkedések lehetőségét a jövő évre, ha a koronavírus-járvány ezt szükségessé tenné, mondta hétfőn Sajid Javid egészségügyi miniszter.

Javid nyilatkozata előtt Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója és Sir Patrick Vallance, a kormány tudományos főtanácsadója tájékoztatta a járványhelyzetről Boris Johnson miniszterelnököt. A tájékoztatóról a Downing Street nem közölt részleteket, de Sajid Javid a BBC televíziónak nyilatkozva hétfő este elmondta: Angliában - az Egyesült Királyság messze legnagyobb népességű országában - az új koronavírus-fertőzéses esetek 90 százalékát az omikron vírusvariáns okozza. A brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) által elvégzett nagyszabású vizsgálatsorozat közvetlenül karácsony előtt ismertetett eredményei szerint azonban ez a variáns sokkal kisebb eséllyel okoz súlyos megbetegedést, mint a korábbi koronavírus-változatok.

Az UKHSA kimutatása szerint az omikron okozta koronavírus-fertőződés esetén 50-70 százalékkal alacsonyabb a kockázata az olyan súlyosságú megbetegedés kialakulásának, amely miatt a páciensek kórházi kezelésre szorulnak. Ez látszik a legutóbbi adatokban is.

A karácsony előtti napokban folyamatosan rekordokat döntött az Egyesült Királyság egészében újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések száma, a kórházi kezelést igénylő megbetegedések számának növekedési üteme ugyanakkor messze elmarad a naponta azonosított új fertőződésekétől. A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint országszerte jelenleg 8240-en vannak kórházban Covid-19 betegség miatt. Az idei év elején, a nagy-britanniai koronavírus-járvány akkori tetőzésének idején ugyanakkor voltak időszakok, amikor megközelítette a 40 ezret a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt kórházban ápoltak száma.

Sajid Javid egészségügyi mindezt összegezve kijelentette hétfő esti nyilatkozatában, hogy a brit kormány Angliában az új év előtt nem vezet be újabb korlátozásokat. Javid kérte ugyanakkor, hogy a lakosság elővigyázatosan és lehetőleg a szabadban köszöntse az újévet. Javid felidézte, hogy a kormány nyáron teljesen feloldotta az addig érvényben tartott korlátozásokat, megnyitva az országot. A miniszter szerint visszatekintve az azóta eltelt időszakra ez volt a helyes döntés, különös tekintettel az oltási és a tesztelési kampányra.

A szaktárca adatai szerint az utóbbi napokban megközelítette az egymilliót a koronavírus elleni oltás harmadik, hatáserősítő dózisaiból naponta beadott adagok száma, és naponta rendre több mint másfél millió koronavírus-szűrést végeznek az Egyesült Királyság egészében.

Az omikron vírusvariáns megfékezése végett érvénybe léptetett jelenlegi angliai szabályozás alapján oltási igazolást vagy frissen elvégzett koronavírus-gyorsteszt negatív eredményét kell felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre. Emellett ismét kötelezővé vált a maszkok viselése a legtöbb zárt angliai közösségi intézményben, köztük a színházakban és a mozikban, és a kormány otthoni munkavégzést is javasol mindazoknak, akik számára ez lehetséges, bár ez nem kötelező erejű.

Skóciában, Walesben és Észak-Írországban ennél szigorúbb intézkedések vannak érvényben a helyi kormányok rendelkezései alapján. Skóciában például karácsony másnapjától a szervezett szabadtéri rendezvényeken legfeljebb ötszáz fős, a zárt, ültetéses rendezvényeken legfeljebb kétszáz fős, a csak állóhelyes beltéri eseményeken legfeljebb százfős közönség lehet jelen, és minden közösségi rendezvényen biztosítani kell az egyméteres távolságtartást a jelenlévők között.

*

Romániában a 12 év fölötti lakosság 46,8 százalékát sikerült beoltani az egy éve kezdődött oltási kampányban. Az oltási helyzetről Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora nyilatkozott az évfordulón. Az egyik közösségi portálon közzétett üzenetében a katonaorvos elmondta: az elmúlt egy évben több mint 15,749 millió adag, koronavírus elleni vakcinát adtak be a húszmilliós Romániában, s 7,918 millióan kaptak legalább egy oltást. Mint közölte, 7,781 milliót meghaladja azoknak a száma, akik a teljes oltási cikluson átestek (a kétadagos oltások második adagját is megkapták), és 1,96 millióan igényelték az emlékeztető (típus szerint második vagy harmadik) oltást is.

A hétfőn közölt hivatalos adatok szerint Romániában továbbra is lassul a járvány terjedése, de a lassulás üteme csökken.  Az elmúlt héten 4540 új esetet jegyeztek, 10,21 százalékkal kevesebbet, mint a korábbi héten. Az elmúlt napon 24 személy halt bele a fertőzésbe, a járvány immár 58 575 ember életét követelte. Megtorpanni látszik azonban a kórházban ápolt betegek számának a csökkenése. A vasárnapi és hétfői enyhe növekedés után 2467 személyt kezelnek kórházban koronavírusos fertőzéssel, 433-at közülük intenzív terápiás osztályon.

*

A horvát kormány nem elégedett koronavírus elleni védőoltások beadásának ütemével, jelentette ki Vili Beros egészségügyi miniszter hétfőn. "Gyermekként mindannyian kaptunk oltást, és nem tettünk fel kérdéseket" - mondta a miniszter, hozzátéve: az elmúlt száz év egyik legnagyobb járványa zajlik, az emberek pedig nem akarják kihasználni azokat az előnyöket, amelyeket a tudomány és az orvosi szakma kínál számunkra. "Ez felfoghatatlan számomra" - jelentette ki.

A Jutarnji List című napilap hétfőn arra emlékeztetett, hogy Horvátországban éppen egy évvel ezelőtt adták be az első védőoltásokat. Az elvárások nagyok voltak, az érdeklődés azonban elmaradt. A lakosságnak mindössze 51,7 százaléka vette fel mindkét vakcinát. Ezzel Horvátország jóval az európai uniós átlag alatt teljesített. A helyzet csak Szlovákiában, Romániában és Bulgáriában rosszabb.

A valamivel több mint négymilliós országban az elmúlt 24 órában 560 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben ötvenen hunytak el. Kórházban 1872 beteget ápolnak, közülük 247-an vannak lélegeztetőgépen. Horvátországban eddig 2 251 603-en kaptak védőoltást, közülük 2 119 974-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 698 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében kilenc beteg halt meg. Kórházban 592 beteget ápolnak, közülük 201-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 247 940-en kaptak védőoltást, közülük 1 186 536-an már a második adagot is felvették. Bár Szlovéniában csökken a napi új fertőzöttek száma, a szakértők arra számítanak, hogy az omikron variáns megjelenése januárban újabb, ötödik hullámot hozhat magával.

*

A belga kormányfő nyitott a kötelező oltásra. Alexander De Croo belga miniszterelnök "kész megfontolni", hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást Belgiumban, közölte a La Libre Belgique című napilap hétfőn. A francia nyelvű újság jelentése szerint Alexander De Croo egy lapnyilatkozatában mindenekelőtt azt hangsúlyozta: jobb meggyőzni az embereket, mint erőltetni a beoltást. "Amikor azonban azt látjuk, hogy az intenzív osztályokon ötször annyi a be nem oltott ember, mint a beoltott, nem kerülhetjük el a kérdést" - fogalmazott.

A napilap emlékeztetett arra, hogy De Croo november végén azt mondta: a belga kormány nem akarja kötelezővé tenni a védőoltást a teljes lakosság számára. Friss nyilatkozatában a miniszterelnök viszont már azt közölte, hogy a belga kormány célja a teljes lakosság beoltása. "A cél egyértelmű: mindenkit be kell oltanunk. Ha a kötelező védőoltás ehhez hozzájárulhat, készen állok arra, hogy fontolóra vegyem" - fogalmazott. Hozzátette: a koronavírus elleni kötelező oltásról a kormány nem dönthet egyedül, ahhoz parlamenti szavazás szükséges.

De Croo közölte azt is, hogy a koronavírus elleni küzdelem belgiumi stratégiája megváltozott. A korábbi cél az újabb hullámok elkerülése volt. Most az, hogy a hullámgörbéket a lehető leglaposabban tudják tartani - részletezte. "Nézzünk szembe a tényekkel, nem az omikron okozta járványhullám lesz az utolsó. A vírus a következő években tovább szaporodhat, ezért meg kell tanulnunk együtt élni vele" - tette hozzá a belga miniszterelnök.

A napilap beszámolója szerint a koronavírus omikron változata jelenleg a fertőzések 60 százalékáért felelős Belgiumban. Pénteken még csak a fertőzöttek 41 százalékánál mutatták ki. A legfrissebb jelentések szerint naponta átlagosan 7011 ember fertőződik meg az új típusú koronavírussal, ami 36 százalékkal alacsonyabb az egy héttel ezelőtti adatoknál. A karácsonyi hétvégén naponta átlagosan 113 ember került kórházba a koronavírus miatt. Összesen mintegy kétezren részesültek kórházi ellátásban, közülük 613-at kezeltek intenzív osztályon. A fertőzés szövődményeiben átlagosan 37-en halnak meg naponta. Valamennyi mutató enyhe csökkenést mutat. A járvány kezdete óta 2 millió 38 ezer 111-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, és 28 149-en haltak meg a szövődményekben Belgiumban.

*

A világon 281 411 799 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 406 964 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI/koronavirus.gov.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink