hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az ibuprofen véd a Parkinson-kórtól

Az ibuprofent kiterjedten használják fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre, de a Neurology március 2-i online kiadásában megjelent közleményből megtudhattuk, hogy más előnye is van: csökkenti a Parkinson-kór kockázatát. Az aszpirinnek és a paracetamolnak nem volt ilyen hatása.

Dr. Xiang Gao, a Harvard Egyetem orvoskarának munkatársa elmondta, hogy a nagy vizsgálatba 98 892 nővért és 37 305 férfi egészségügyi dolgozót vontak be. A résztvevők beszámoltak arról, hogy milyen nem-szteroid gyulladásgátlót szednek rendszeresen. Rendszeres alkalmazásnak az számított, ha hetente legalább kétszer szedtek például ibuprofent, aszpirint vagy paracetamolt. Erre általában krónikus fájdalmas állapotok, például artritisz miatt van szükség.

Hat év alatt 291 résztvevőben diagnosztizáltak Parkinson-kórt. Azokban a személyekben, akik ibuprofent szedtek, 38 százalékkal kisebb volt a Parkinson-kór kialakulásának kockázata, mint a gyógyszert nem alkalmazókban. Elvégeztek egy nagy elemzést is, amelyben összefoglaltak több, az ibuprofennel és más nem-szteroid gyulladásgátlóval kapcsolatos vizsgálatot, és ennek az volt az eredménye, hogy az ibuprofent használókban 27 százalékkal kisebb a betegség kockázata. Ugyanakkor a többi szernek, így az aszpirinnek és a paracetamolnak nem volt semmiféle ilyen hatása.

Dr. Gao szerint a hatás egy lehetséges magyarázata az, hogy az ibuprofen egy speciális receptorra hat az agyban, a peroxiszóma proliferátor aktivált receptor γ-ra. Az állatokon végzett kísérletek legalábbis ezt sugallják.

A Neurology szerkesztőségi cikkében dr. James H. Bower azt írta, hogy a vizsgálatból helytelen lenne azt a következtetést levonni, hogy mostantól az embereknek rendszeresen ibuprofent kellene szedniük, hogy elkerüljék a Parkinson-kórt. Az ibuprofen hosszú távú alkalmazása ugyanis nem veszélytelen: leggyakoribb mellékhatása a gasztrointesztinális vérzés, de nemrég kimutatták azt is, hogy valamelyest növeli a stroke és a szívroham gyakoriságát. Ugyanakkor dr. Alberto Ascherio, a Harvard Egyetem professzora, a kutatás vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy mivel a Parkinson-kór nem gyógyítható, az, hogy az ibuprofen, egy már ismert és viszonylag nem toxikus szer csökkenti a betegség veszélyét, vonzó lehetőséget jelent.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, BBC)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés