2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Az FDA vizsgálja az elektrosokk készülékek kockázatát

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) azt mérlegeli, hogy a jelenleg nagy kockázatúnak besorolt elektrosokk készülékeket közepes kockázatúnak nyilvánítsa, eleget téve ezzel sok pszichiáter kívánságának, akik szeretnék, ha a modern terápia részeként az elektrosokk elfogadottabb módszerré válna. 

A készülékek biztonságossági besorolása ugyanis kihat arra is, hogy milyennek tartják a vele végzett kezelést.

Jelenleg évente mintegy 100 000 amerikait kezelnek elektrosokkal major depresszió, illetve más betegségek miatt; ezek kétharmada nő. A betegeket elaltatják, majd néhány másodpercen át nagyfeszültségű elektromosságot bocsátanak át agyukon, aminek hatására grand mal görcsroham alakul ki, ami legfeljebb egy percig tart. Öt-tíz perc múlva a betegek felébrednek, és két órán belül hazamehetnek.

Elektrosokk, fecskendő, sebészeti fúró - egy kategória lehet

Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség és más vezető specialisták javasolták, hogy az FDA nyilvánítsa közepes kockázatúnak az elektrosokk készülékeket, és ezért ezen a héten az FDA egyik tanácsadó bizottsága tanulmányozni kezdi a kérdést. Az FDA feltehetően még ebben az évben dönteni fog; a hatóság általában elfogadja a tanácsadó bizottság javaslatát, azonban nem szükségszerűen. Ha közepes kockázatúként fogadják el a készülékeket, akkor ezek ugyanabba a kategóriába kerülnek, mint a fecskendők vagy a sebészeti fúrók.

Meglehet, hogy az FDA eddig még el nem végzett hatékonysági és biztonságossági vizsgálatokat igényel az átsoroláshoz, azonban a készülékek gyártóinak erre nem lesz elég pénzük, hiszen az ilyen vizsgálatok többmillió dollárba kerülnének. Csupán két cég gyártja az elektrosokk készülékeket az Egyesült Államokban, a Somatics és a Mecta – ezek évi bevétele valamivel több, mint 1 millió dollár. A két gyártó készülékeit mintegy 1000 kórházban és ambulancián használják; egy készülék ára kb. 15 000 dollár, s a készülékek évekig használhatók.

Már 50 éve vitáznak az elektrosokkról

Ez a vizsgálat némileg újraélesztette az elektrosokk körüli vitákat. Az FDA munkatársai már 1990-ben biztonságosnak akarták nyilvánítani a készülékeket a major depresszió kezelésére, de az ellenzők felzúdulása miatt ez mégsem történt meg.

Maga a kezelés általában 2–4 hétig tart, heti három üléssel. Egy ülés teljes ára 1000–2500 dollár között van. Mint dr. Charles Kellner, a Mount Sinai Orvostudományi Egyetem (New York, NY) professzora elmondta, a kezelést a depresszió legsúlyosabb eseteiben alkalmazzák, s ilyenkor valóban életmentő lehet. A depresszió mellett még olyankor is használják a kezelést, amikor a gyors eredmény rendkívül fontos: öngyilkossági késztetés, egyes pszichózisok és katatónia esetén, illetve idős betegekben akkor, ha olyan sok gyógyszert szednek, hogy nem lehetne biztonságosan adni nekik egy hatékony pszichiátriai szert.

Az elektrosokk ellenzői ma kevesen vannak; szerintük az eljárás károsítja a hosszú távú memóriát, kognitív változásokhoz és agykárosodáshoz vezet, s egy 2007-es vizsgálat igazolni látszott aggályaikat, főleg a nők esetében. Meglepő módon azonban, bár az elektrosokk körüli vita már 50 éve tart, a mellékhatásait illető nagy létszámú vizsgálatok gyakorlatilag hiányoznak.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink