hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Olanzapine skizofréniában és bipoláris betegségben

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) október 24-én engedélyezte a Zyprexa (olanzapine tabletta) és a Zyprexa Zydus (a szájban széteső olanzapine tabletta) első generikus verzióját.

A gyógyszerhez mellékelni kell egy, a betegeknek szóló útmutatót, amelyben leírják azokat a kockázatokat és nemkívánatos hatásokat, amelyekre a gyógyszert szedőknek figyelniük kell.

Kiemelt (bekeretezett) figyelmeztetés formájában közlik, hogy az olanzapine növelheti a halálozás veszélyét az olyan idős emberekben, akik konfúzió vagy demencia miatt emlékezetzavar miatt elvesztették kapcsolatukat a valósággal. Demens idősek pszichózisát nem szabad olanzapine-nal kezelni.

A további súlyos kockázatok közé tartozik a hiperglikémia, a vér koleszterin- és trigliceridszintjének megemelkedése és a testsúlynövekedés. Az orvosoknak számításba kell venniük ezeket a hatásokat a gyógyszer rendelésekor.

Az FDA által engedélyezett generikus szereknek eleget kell tenniük ugyanazoknak a szigorú követelményeknek, mint amelyek az originális gyógyszerekre vonatkoznak. Ugyanolyan jó minőségűnek, hatáserősségűnek, tisztának és stabilnak kell lenniük, mint a megfelelő originális készítménynek.

A generikus olenzapine tablettákat a Dr. Reddy’s Laboratories Ltd. és a Teva Pharmaceuticals USA gyártja, a szájban széteső tablettákat pedig az Apotex Inc., a Dr. Reddy’s Laboratories Ltd. és a Par Pharmaceuticals Inc.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés