hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Az FDA a „gliflozinok” súlyos mellékhatására figyelmeztet

A 2-es típusú cukorbetegek által szedett „gliflozinok” okozta súlyos genitális fertőzésekre hívja fel a figyelmet az FDA, írja a PharmaOnline.

Az SGLT-2 inhibitorok, az ún. „gliflozinok” szelektíven és reverzibilisen gátolják a vese proximális tubulusaiban található, a glükózt az inzulintól független módon a vizeletből a vérkeringésbe visszajuttató SGLT-2-transzportert, azaz fokozzák a glükóz vizelettel való ürülését.

Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA 2015-ben a hatóanyagok okozta súlyos ketoacidózis lehetőségére hívta fel a figyelmet.

Nemrégiben újabb figyelmeztetést tett közzé a tengerentúli hatóság a „gliflozinok” okozta esetleges súlyos genitális infekciókra felhívva a figyelmet.

 Canagliflozin diabetes drug molecule. SGLT2 inhibitor used in treatment of type II diabetes. Atoms are represented as spheres with conventional color coding: hydrogen (white), carbon (grey), oxygen (red), sulfur (yellow), fluorine (light green). Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_molekuul'>molekuul / 123RF Stock fotó</a>
Canagliflozin diabetes drug molecule. SGLT2 inhibitor used in treatment of type II diabetes. Atoms are represented as spheres with conventional color coding: hydrogen (white), carbon (grey), oxygen (red), sulfur (yellow), fluorine (light green). Copyright: molekuul / 123RF Stock fotó

A gliflozinok jelenleg figyelem középpontjába került mellékhatása a hatás következményeként is értelmezhető. A glükóz-reszorpció gátlása, a vizelettel való glükóz-ürülés fokozódása kedvező táptalajt kínál a baktériumok és/vagy gombák kiváltotta infekcióknak a genitális régióban.

A „gliflozinok” szedése során esetlegesen fellépő Fournier-gangréna egy ritka, nekrotizáló, gyorsan tovaterjedő fasciitis, amely beszűri a genitáliát, a perineumot (végbélnyílás és a külső nemi szervek közötti régiót), majd innen kiindulva felfelé, az alhasra és lefelé, a combok felé is terjed. Súlyos, életveszélyes szeptikus állapotot eredményezhet rövid időn belül.

A 2-es típusú diabétesz kezelésére alkalmas „gliflozinok” ismert képviselői az empagliflozin, a dapagliflozin, illetve a hazánkban nem forgalmazott kanagliflozin. A „gliflozinok” a metformint nem toleráló páciensek esetén monoterápiaként, illetve egyéb antidiabetikumokkal kombinációban is alkalmazhatók.

Az FDA valamennyi „gliflozin” hatóanyagot tartalmazó gyógyszert gyártót arra kötelez, hogy a jövőben erre a potenciális, ugyanakkor életveszélyes mellékhatásra is hívja fel a figyelmet a betegtájékoztatókban és az alkalmazásai előiratokban.

Az FDA azt tanácsolja a „gliflozin”-okat szedő pácienseknek, hogy a szemérem- vagy végbélnyílástájékon tapasztalt duzzadás, bőrpír vagy nyomásérzékenysége esetén, valamint 38 °C feletti láz és általános rossz közérzet esetén azonnal forduljanak orvoshoz. Késlekedésre nincs idő, ugyanis a tünetek nagyon rövid időn belül jelentősen romolhatnak.  Az eredményes kezelés feltétele a korai diagnózis, a sürgős sebészi feltárás, az elhalt szövetek kimetszése, valamint progresszió esetén ismételt beavatkozások és célzott antibiotikum-terápia, közli a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés