hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Az F420 kofaktor szintézisének tisztázása segíthet a tuberculosis gyógyításában

A PharmaOnline szerint ausztrál kutatók leírták a tuberculosis patomechanizmusában nagy szerepet játszó F420 kofaktor szintézisének biokémiai lépéseit, ami óriási segítség lehet új gyógyszerek kifejlesztésében.

Az Australian National University kutatócsoportja a Nature Communications folyóiratban megjelent cikkében számolt be arról, hogy sikerült leírniuk a tuberculosis patomechanizmusában kulcsszerepet játszó F420 kofaktor képződésének lépéseit. A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Ghader Bashiri et al. A revised biosynthetic pathway for the cofactor F420 in prokaryotes, Nature Communications (2019).

Forrás: 123 rf
Forrás: 123 rf

A tuberkulózis a világ vezető 10 haláloka között szerepel, évente több mint egymillióan halnak meg a betegségben és szövődményeiben. A kémiai reakciókat felgyorsító F420 kofaktor megtalálható a betegséget okozó Mycobacterium tuberculosis baktériumban, ám mostanáig nem volt ismert, hogyan keletkezik. Mivel ez a kofaktor emberekben nem fordul elő, a mostani kutatás eredményei jelentősen felgyorsíthatják a betegséggel szemben hatásos és biztonságos gyógyszerek, oltóanyagok kifejlesztését.

Magyarország 2014 óta a tuberkulózisos megbetegedések tekintetében a 10 százezrelék alatti incidenciájával az alacsonyan átfertőzött országok közé tartozik. Az Országos Tbc Surveillance Központnak 2017-ben 670 új tbc-s megbetegedést jelentettek. A csökkenés mértéke kiemelkedően jó és elismert nemzetközi viszonylatban is, és hasonlóan kedvezően alakult a multirezisztens (MDR) esetek aránya is, ami 2017-ben 2,6% volt.

A tbc-s esetek száma az utóbbi két évtizedben világszerte csökken, Afrika szubszaharai régiójának kivételével. Világviszonylatban 2016-ban az új tbc-s megbetegedések számát 10,4 millióra becsülték, az esetek több mint fele (56%-a) öt országban fordult elő: Indiában, Indonéziában, Kínában, a Fülöp-szigeteken és Pakisztánban, közli a lap.

(forrás: PharmaOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink