hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az EU kevéssé vonzó a K+F-re áldozó cégek szemében

A kutatásra és fejlesztésre (K+F) legtöbbet áldozó európai vállalatok 2011 és 2013 között várhatóan évi 5 százalékkal növelik innovációs befektetéseiket szerte a világon, de az Európai Unió az egyik legkevésbé vonzó terület számukra - derült ki az Európai Bizottság szerdai közleményéből.

A Bizottság által készített felmérés szerint bár a cégek befektetésének 75 százaléka az Európai Unión belül történik, a K+F-re irányuló összegek célja a következő években inkább Kína (25 százalékos növekedés), Japán (17 százalékos növekedés), más, Európai Unión kívüli országok (8 százalékos növekedés), India (8 százalékos növekedés) vagy az Egyesült Államok és Kanada (5 százalékos növekedés) lesz. A sor végén kullog az Európai Unió, ahol várhatóan mindössze 3 százalékkal nőnek majd az érintett vállalatok innovációs befektetései. A nominálértékeket nézve kevésbé látványos a különbség: az EU-n belül a következő három évben az előrejelzések szerint 2,2 milliárd euróval növekednek az innovációs kiadások, míg az EU-n kívül 2,7 milliárd euróval.

A várt átlagos 5 százalékos növekedés egyébként kétszerese a tavalyi eredménynek, és optimizmusra ad okot a 2009-es 2,6 százalékos csökkenést előrejelző adatok tükrében.

A felmérésből az is kiderült, hogy a vállalatok éves bevételeinek 27 százaléka az utóbbi három évben bevezetett innovatív termékekből származik.

Az adatok a K+F-re legtöbbet fordító 1000 európai cég várakozásain alapulnak. A megkérdezettek közül 205 vállalat válaszolt.

Máire Geoghegan-Quinn kutatásért, innovációért és tudományért felelős uniós biztos szerint "középtávon óvatos optimizmusra" adnak okot az eredmények, hiszen a K+F a fenntartható növekedés, illetve a munkahelyteremtés egyik kulcsa. A biztos ugyanakkor hangsúlyozta: a következő évtizedre szóló európai uniós növekedési stratégia (Európa 2020) céljainak eléréséhez fontos, hogy a fenti várakozások meg is valósuljanak, valamint hogy a következő években mind a nagyvállalatok, mind a kis- és középvállalkozások kiemelt figyelmet fordítsanak az innovációra. Ehhez - mint mondta - az EU-t is vonzóbb célponttá kell tenni a befektetők számára.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink