2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az EU be fogja tartatni az oltóanyaggyártókkal a szerződéses kötelezettségeket

Az Európai Unió be fogja tartatni a koronavírus elleni oltóanyaggyártókkal a velük kötött szerződésekben foglalt kötelezettségeket, jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vasárnap a francia Europe 1 rádiónak nyilatkozva.

A Pfizer amerikai gyógyszergyár a múlt héten bejelentette, hogy lassítja az oltóanyag-szállítást, hogy növelni tudja a gyártókapacitásokat. Pénteken az AstraZeneca brit vállalat tájékoztatott arról, hogy gyártási problémák következtében ugyancsak lelassul a vakcina szállítása az EU-ba.

"Jogi eszközeinket felhasználva el fogjuk érni, hogy a gyártók tiszteletben tartsák a szerződésben foglaltakat", hangsúlyozta Michel, hozzátéve, az EU ragaszkodik ahhoz, hogy a vállalatok átláthatóan kommunikáljanak a szállítási késések okaival kapcsolatban. Közölte azt is, hogy amikor a Pfizer tudatta, hogy késés várható, az EU-nak – kemény tárgyalási álláspontot képviselve sikerült a késések időtartamát csökkenteni.  "Keményen az asztalra csaptunk, így elértük, hogy több hét várakozási idő helyett csak a szállítás lassulása várható" mondta.

Az Európai Uniót januárban sok bírálat érte amiatt, hogy messze elmaradt a várakozásoktól a leszállított oltóanyagok mennyisége. Az unió mintegy 2,5 milliárd euró értékű előzetes kötelezettségvállalási szerződést kötött csaknem 2,3 milliárd adag potenciálisan hatékony vakcinára hat oltóanyaggyártóval. A szerződésekben az árazásra, a szállítási és egyéb kulcsfontosságú feltételekre vonatkozó részleteket titkosították.

Ausztriában is meginoghat az oltási terv az AstraZeneca bejelentése miatt

Ausztriában is meginoghat az oltási kampány, miután a svéd-brit AstraZeneca gyógyszergyártó cég bejelentette, hogy az első negyedévben nem tudja vállalni a megígért oltóanyag leszállítását  írták a hét végén az osztrák lapok. "Ez teljességgel elfogadhatatlan. A szerződésben lefektetett mennyiségeket tartani kell" áll az egészségügyi minisztérium közleményében.

Rudolf Anschober tárcavezető azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy Bécs minden beígért adag vakcináért "küzdeni fog", és az oltási terv első fázisa, az idősek és az egészségügyi dolgozók immunizálása nem forog veszélyben. A Pfizer-BioNTech 1,2 millió vakcinájával ezt mindenképp biztosítani tudják. Ausztria két tartományában, Stájerország és Kärnten összes idősotthonában már megkapták a bentlakók, valamint a dolgozók a koronavírus elleni első védőoltást, de a többi tartományban is hamarosan végeznek az oltás első körével. A részvételi arány az idős korosztály esetében 70-80 százalékos, míg az egészségügyi személyzet mintegy 60 százaléka oltatta be magát. "Minden szállítási nehézség ellenére, halad a legveszélyeztetettebek oltása. Az időseké az elsőbbség, ezt követjük, és nem hagyjuk magunkat elbátortalanítani" idézik az osztrák lapok Sebastian Kurz kancellárt.

Thomas Szekeres, az orvosi kamara elnöke az ORF2 közszolgálati televízió adásában vasárnap élesen bírálta az Európai Unió vakcinabeszerzési gyakorlatát. Mint mondta, az uniónak sokkal több oltóanyagot kellett volna a kezdésre rendelnie, ahogyan azt Izrael tette. Megemlítette, hogy amennyiben az engedélyeztetés során beigazolódik, hogy az AstraZeneca vakcinája nem alkalmas minden korosztálynak, ez felboríthatja az oltási tervet, mert akkor a tervezettel ellentétben a fiatalabbakat kell majd előbb oltani. Véleménye szerint fontos lenne az összes háziorvos beoltása is, de sajnos minden a beérkezett mennyiségek függvénye.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink