hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az érsebészek is megkapják az ígért többletet

Jövőre az érsebészeti ellátást végző szolgáltatók fix díjai is emelkednek, ami 28 intézmény számára 2,5 milliárd forintos többletforrást jelent 2020-tól.

A fogorvosokat és a traumatológusokat foglalkoztató intézmények is megkapták azt a pénzt, amit megígért a kormány. A közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések idén közel 4.5 milliárd forint egyszeri kiegészítő díjazást kaptak. A 47 traumatológiai ellátást végző intézmény 3.4 milliárd forint pluszforráshoz jutott, jövőre pedig ötven százalékkal, vagyis húszmilliárd forinttal több pénzből – 40 helyett 60 milliárd forintból – gazdálkodhatnak.

A kormány a szükséges eszközfejlesztések támogatása és a baleseti sebészeti teamek megbecsültségének növelése érdekében döntött a traumatológiai ellátás finanszírozásának módosításáról. Emelkedtek a traumatológiai ellátások területén az ellátás fix összegű díjai, illetve új elemmel is bővült a finanszírozási rendszer az ellátási szint szerint. A 2019 utolsó negyedévére járó traumatológiai fix díjat, 3,4 milliárd forintot a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő már átutalta az érintett intézményeknek. A fix díjak mellett a finanszírozás emelésének másik eleme, hogy az aktív fekvőbeteg-szakellátásban a traumatológiai beavatkozások elszámolása 1,45-ös szorzó alkalmazásával történik. Ezt a szabályt a 2020 januári teljesítmények elszámolása során érvényesítik először, ez további 10 milliárd Ft összegű finanszírozási többletet jelent évente a 47 traumatológiai ellátást végző intézménynek.

Megkapták az ígért plusz forrást, 4.46 milliárd forintot a közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések is. A heti 30 órában működtetett közfinanszírozott fogorvosi szolgálat és szakrendelés esetében egyszeri 1,5 millió forint került kifizetésre, alacsonyabb rendelési idő esetén ez a díj időarányosan csökkent.

Jövőre az érsebészeti ellátást végző szolgáltatók fix díjai is emelkednek, ami 28 intézmény számára 2,5 milliárd forintos többletforrást jelent 2020-tól.

hirdetés

Könyveink