hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Az ENSZ is vizsgálja az új Polgári Törvénykönyv tervezetét

Civil szervezetek vitték az ENSZ fogyatékosügyi bizottsága elé az új magyar Polgári Törvénykönyv (Ptk.) tervezetét. A nemzetközi szervezet szakbizottsága szerdán Genfben hallgatta meg a bejelentőket – közölte az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ).

Elfogadhatatlan és a fogyatékos személyek jogairól szóló – Magyarország által 5 évvel ezelőtt aláírt – ENSZ-egyezménnyel is ellentétes, hogy az új Ptk. tervezete megtartaná a kizáró gondnokság intézményét – emelte ki az International Disability Alliance, a European Disability Forum és a magyar Civil Caucus az ENSZ fogyatékosügyi bizottságának genfi ülésén.

A hazai civileket képviselő Caucus tagjai az Autisták Országos Szövetsége, az ÉFOÉSZ, a Központ a Mentális Sérültek Jogaiért, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Egyesülete, a Siketvakok Országos Egyesülete, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Társaság a Szabadságjogokért.

A civilek szerint az ENSZ-egyezmény előírásai Magyarországon rendre nem teljesülnek, mivel nem egyeztetnek a fogyatékos emberekkel és szervezeteikkel.
Az ENSZ a szervezetek észrevételei alapján kérdéseket intéz a magyar kormányhoz a fogyatékos emberek szempontjából legsürgetőbb problémákról. A kormány szeptemberben ad majd számot az egyezményben vállalt kötelezettségek teljesítéséről. 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink