hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gyógyítás

Az éneklés segíti a szélütést szenvedettek felépülését

Ha valaki szélütés következtében elveszíti beszédképességét, énekléssel visszaszerezheti azt – mutatták ki amerikai kutatók, agyi képalkotással követve, mi történik ilyenkor az agyban.
Az éneklés más agyterületeket vesz igénybe, mint a beszéd, ezért ha a beszédközpont károsodik, meg lehet tanulni helyettesíteni az énekközponttal. A terápiát azóta használják, mióta felfedezték, hogy a szélütéses, beszédképességüket elvesztett betegek énekelni még tudnak. Ez azonban az első eset, hogy a terápia során az agyban végbemenő változásokat képalkotó eljárással is nyomon követték – magyarázta a BBC szerint Gottfried Schlaug a bostoni Harvard Egyetem ideggyógyász professzor, a kutatás vezetője.
 
A mozgást és a hallást irányító agyterületek közötti legtöbb kapcsolat az agy baloldalán található, de van egy kevésbé aktív megfelelője jobboldalt is. Már korábban kimutatták, hogy ez az „énekközpont” sokkal fejlettebb a hivatásos énekesekben, mint az átlagemberekben Amennyiben a baloldal károsodik, a jobbnak nehezére esik átvenni szerepét, mivel kevesebb közöttük a kiépült kapcsolat. Mihelyt a betegeknek sikerül dallamokba önteniük mondandójukat, az agy jobb oldalán kialakulnak a nélkülözhetetlen kapcsolatok. 
 
Schlaug elmondása szerint egy szélütéses beteg, aki képtelen volt értelmes szavakat formálni, egy foglalkozás alatt megtanulta kimondani, hogy „szomjas vagyok”, miután minden egyes szótagot egy dallam hangjaihoz kapcsolt. Még hatékonyabb a kezelés, ha a betegek kezükkel ütemre kopogják is az egyes szótagokat.
 
A zene mint eszköz segítségével tehát olyan agyterületeket lehet aktivizálni, amelyek amúgy nyugvó állapotban vannak – összegezte a professzor. 
 
A chicagói Northwestern Egyetemen dolgozó kollégája, Nina Kraus is a zene agyra kifejtett jótékony hatását tanulmányozza. Az idegkutató szerint kutatásaik eredményei igazolják, hogy a zenei képzés mennyire fontos része az iskolai oktatásnak.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés