hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Az embrióknak is kell a testedzés

Az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás jelentősen csökkenti a várandósság alatti komplikációk, betegségek számát, illetve az idő előtti szülés esélyét, közli a csalad.hu.

A fogantatás előtti életmódváltás jelentősen csökkentheti a későbbi komplikációk számát, állítja Gita Mishra, a Queenslandi Egyetem kutatója. A professzor most publikált felmérése szerint a testmozgás, a napi öt alkalommal fogyasztott zöldség és gyümölcs, illetve a szervezetet terhelő szenvedélyek (alkohol és dohányzás) elhagyása közvetlen, pozitív hatással van a terhességre. Sokkal kisebb valószínűséggel alakulnak ki betegségek, komplikációk, de még akár cukorbetegség is az egészséges életmódra váltó hölgyeknél, és születendő gyermekeiknél - írta meg az ausztrál egyetem honlapja a kutatásról.

“Az eredmények azt bizonyították, hogy azok a hölgyek, akik életstílusukban pozitív változást vittek véghez, sokkal egészségesebben töltötték a várandósság kilenc hónapját”, mondta a professzor, hozzátéve, hogy “az alacsonyabb testtömeg-indexű nők esetében alacsonyabb a terhességi cukorbetegség, az idő előtti szülés, a halva születés és a terhességi mérgezés esélye”. A kismamák vizsgálatából az tűnik ki, hogy a cukorbetegség kialakulása ellen nagyon jó hatással van a testedzés megkezdése, azonban akkor igazán jók a mutatók, ha az édesanya már a fogantatás előtt végrehajtja az életmódváltást, vagyis edzettebb szervezettel kezdi meg a gyermek kihordását.

Az ausztrál professzor szerint még most is sokan nem tudják, mennyire fontos az étkezés, pláne a zöldség, gyümölcs és magvak fogyasztása a kismama és méhében fejlődő gyermeke számára. Az egészségesebb élethez az egészséges táplálék is elengedhetetlenül fontos, mégis, az ausztrál nők alig 10 százaléka fogyaszt annyi növényi táplálékot, mint amennyi az ajánlásokban szerepel, írja a lap.

(forrás: csalad.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink