hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A lassan növekvő embrió előrejelzi a vetélést

A Nottinghami Egyetem kutatói kimutatták, hogy ha a terhesség korai szakaszában lassan növekszik a magzat, nagyobb a vetélés kockázata.

Eredményeik szerint, ha csak egyetlen magzat volt, akkor a vetélések mintegy 78 százaléka olyan terhesekben fordult elő, akiknek magzata abba az 5 százalékba tartozott, akik a legkisebbek voltak.

A kutatók 247 egyetlen és 264 ikermagzat hosszát mérték meg a terhesség első trimeszterében. Mindegyikük mesterséges megtermékenyítés „eredménye” volt, ugyanis így pontosan lehetett tudni gesztációs korukat. A hosszmérés úgy történt, hogy egy alkalommal ultrahangvizsgálattal megmérték a magzat fejtetője és fenekének alsó határa közötti távolságot, majd ezután a magzatokat megszületésükig (vagy a vetélésig) követték.

A vizsgálatot a Brit Fertilitási Társaság éves leedsi találkozóján ismertették.

Felfedezték, hogy a magzat lassú növekedése a terhesség első 12 hetében jó előrejelzője a vetélésnek. Az egyetlen magzatok esetében az összes vetélés 77,8 százaléka esetében lassú volt az embrió növekedése, míg a nem elvetélt, megszületett magzatoknak csak 1,9 százalékában volt ez kimutatható.

Az ikerterhességeknél azonban más volt a helyzet. Ilyenkor az elvetélt magzatoknak csak 28,6 százalékában volt tapasztalható a lassú növekedés, és a nem elvetélt ikermagzatoknál 2 százalékos volt ez az arány.

Dr. Shyamaly Sur, a vizsgálat vezetője szerint kutatásuk hozzásegítheti a szülészeket ahhoz, hogy felismerjék a vetélés veszélyét.

Ahhoz, hogy rájöjjenek, hogy mi a kapcsolat a lassú növekedés és a vetélés okai között, még további vizsgálatokra van szükség. Elsősorban a méh rossz vérellátására gyanakszanak, s ezt tervezik górcső alá venni.

Dr. Raj Mathur, a cambridge-i Addenbrooke’s Kórház konzultáns nőgyógyásza nagyon értékesnek tartja a vizsgálatot, de felhívta a figyelmet arra, hogy a vetélés kockázatának meghatározásához más tényezőket is figyelembe kell venni, például az állapotos nő kórtörténetét.

A vizsgálat kimutatta azt is, hogy ikerterhességben a magzatok éppen olyan sebességgel növekszenek az első trimeszterben, mint az egyetlen magzat – ez ellentmondott az előzetes feltételezéseknek. „Az ikerterhességekben valami más történik, mint az egyetlen magzat esetén. Gyakori, hogy az iker növekedése normális, és mégis elvetél az anyja. Ezzel kapcsolatban még további kutatások szükségesek” – mondta dr. Sur.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: BBC News, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink