hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az emberibb egészségügyért

Nemcsak az orvos-beteg kapcsolat nem elég mély, de az egészségügyi intézményen belül dolgozók közötti kommunikáció is akadozik, írja a Házipatika.

A kórházban dolgozó orvosoknak nincs elég idejük a betegre, holott a megfelelő kommunikáció nem csak a páciensre nehezedő lelki terheket enyhítené, de a hatékony kezelés kiválasztásához is elengedhetetlen. A PAF (Pozitív Attitűd Formálás) - Az emberibb egészségügyért Közhasznú Alapítvány azon dolgozik, hogy ez a párbeszéd ismét kialakuljon.

A főváros és a vidék, de még a budapesti egészségügyi intézmények között is nagy különbségek figyelhetőek meg bizonyos gyakorlatok tekintetében. A PAF célja, hogy országszerte felkutassa és kiemelje azokat a jó példákat, amelyek előremutató változásokat hozhatnak a gyógyításban. Kétnapos, nyílt workshopokat szerveznek, amiken az egészségügyi dolgozókból verbuválódott, szakterületüket tekintve igen sokszínű csoportnak tarthat előadást egy innovatív kezdeményezéssel már sikert aratott szakember. Olyan témákat járnak körbe, amelyek az egészségügyben még nem vertek gyökeret, vagy tabunak számítanak. Ilyen például az állat asszisztált terápia vagy a stresszmentes koraszülött-gondozás, de külön tréninget fejlesztettek abból a célból, hogy az egészségügyben a dolgozók jobban megtalálják a hangot a roma páciensekkel.

Nem csak az orvos és a beteg, de az egészségügy különböző szintjein dolgozók közötti kommunikáció is fejlesztésre szorulna sok helyen, magyarázza Sződy Judit. Az erősen hierarchizált egészségügyben sok esetben nem tud csapatként együtt dolgozni orvos és ápoló, utóbbi több időt tölt ugyan a beteg mellett, mégsem mindig mer beszélgetést kezdeményezni az orvossal, akkor sem, ha a beteg szempontjából fontos lenne. Az alá-fölérendeltségi viszony tartózkodást szül, holott az együttműködés a beteg érdekében elengedhetetlen, írja a lap.

(forrás: Házipatika)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés