hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Tudomány

Az emberek is képesek visszhang-lokalizációra

Az emberek is meg tudják tanulni, hogy az általuk kibocsátott hang visszhangja alapján állapítsák meg a tárgyak helyét, „lássák” őket, ahogyan a denevérek és a delfinek teszik – olvasható az Acta Acustica című szaklapban.

Egy spanyol kutatócsoport megállapította, hogy bizonyos, a nyelvünkkel produkált 'kattanó' hangok segítségével mi, emberek is képessé válhatunk a visszhang alapján történő lokalizációra. Ez a készség nem csak a vakok, de a ködben bolyongó emberek, a mentőosztagok tagjai és a tűzoltók számára is hasznos lehet  – állítja Juan Antonio Martinez, a vizsgálat vezető kutatója. „Ez a készségünk bizonyos körülmények között vetekszik a denevérekével” – mondja a HealthDay internetes portálon.

Első vizsgálatuk során a kutatók azt állapították meg, hogy milyen tulajdonságú hangok optimálisak az emberi visszhang-lokalizáció szempontjából. „A palatális 'kattanás' majdnem ideális; ezt a hangot úgy hozzuk létre, hogy nyelvünk hegyét erősen a szájpadlásunkhoz szorítjuk, közvetlenül a fogaink mögé, majd nagyon gyorsan hátrahúzzuk (fontos, hogy nem lefelé, ahogyan sokan teszik kezdetben). A palatális kattanás nagyon hasonlít a delfinek által kiadott hangokhoz, bár más időskálán történik: míg a delfinek akár 200 kattanást is produkálnak másodpercenként, az emberek legfeljebb négyet” – tudjuk meg Martineztől.

Jelenleg a kutatók azt vizsgálják, hogyan taníthatók meg az emberek e hangok kiadására és a visszhang észlelésére és interpretációjára. A hangadás után a következő lépés annak megtanulása, hogy a személy felismerje a saját maga által kibocsátott hangot, ami csak rá jellemző. Ezután rátérhetnek arra, hogy a személy a visszhang segítségével megtanulja megkülönböztetni a különböző tárgyakat geometriai tulajdonságaik alapján.

A visszhang-lokalizáció elsajátításához nincs szükség speciális képességekre. Az eddigi eredmények szerint néhány hetes, naponta két órányi gyakorlás után már észlelik a személyek, hogy van-e valami előttük. Újabb két hét kell csak ahhoz, hogy megkülönböztessenek egy fát például egy kerítéstől.

Weisz Júlia

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink