hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az ember módszeresen felfegyverzi az ellenségeit

Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok terjedésének következményeiről, s az ellenük bevethető eljárásokról ír a PharmaOnline szerzője.

A legyengült immunrendszerű  betegekkel könnyebben végez egy-egy multirezisztens kórokozó, így értelemszerűen főleg a kórházakban találkoznak velük. A legutóbb nyilvánosságra hozott összesített adatok szerint 2011-ben 1239 halálesetet jelentettek ezekkel kapcsolatban.

A multirezisztens baktériumok közül legnagyobb számban a régebb óta ismert meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) okoz megbetegedést (évente körülbelül 800 regisztrált fertőzés) Magyarországon, az utóbbi években azonban a globális trendeknek megfelelően hazánkban is egyre inkább a Gram-negatív kórokozók – például a multirezisztens Acinetobacter baumanii, ismertebben MACI – előretörése jelent problémát. Az eddig „vésztartaléknak” hitt antibiotikumokkal szemben is – mint például a 3. generációs cephalosporinok – egyre nő a rezisztens baktériumok száma.

A rezisztencia növekedésének problémájára jó példa a Clostridium difficile okozta megbetegedések számának gyors emelkedése. A magyar kórházakból jelentett fertőzések száma 2012-re az évi 20-40 esetről több mint 4000-re nőtt mindössze néhány év alatt. A nagy számú megbetegedés hátterében a fluoroquinolon-rezisztens törzsek hazai megjelenése is állhat. A megnövekedett fluoroquinolonok fogyasztása révén szelektálódott kórokozó fő veszélye, hogy erőteljesebb toxintermelése révén nehezebben megszüntethető hasmenést okoz.

Ezek az adatok csak a diagnosztizált fertőzésekről adnak átfogó képet. A multirezisztens baktériumok azonban nem csak a kórház falai között élnek, csupán a kórházakon, mint végső ellátókon „csattan az ostor”. Az egészségügyi alapellátásban alkalmazott nagy mennyiségű antibiotikum, a felelőtlen állategészségügyi szokások és bármely személy („leendő beteg”) rossz antibiotikum-adherenciája, hiányos higiénés szokásai hozzájárulnak a globális méreteket öltő multirezisztens kórokozók terjedéséhez – olvasható a PharmaOnline cikkében.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés