hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Az ember a következő?

A világon elsőként sikerült makákókat klónozniuk kínai tudósoknak. Hová jutottunk és mi jöhet még ezután? – teszi fel a kérdést a Népszava.

A világon elsőként sikerült makákókat klónozniuk tudósoknak a Kínai Tudományos Akadémia sanghaji idegtudományi intézetében. Az áttörés mérföldkő, mert a Dolly bárány esetében is alkalmazott sejtmagátültetéses technikával először születtek a világon életképes főemlősök, így ezután emberek klónozása sem lehetetlen. A Zhen Liu vezette tudóscsoport egyéves erőfeszítéseinek eredményeképpen született meg a két, genetikailag azonos, hím makákó kölyök, egyikük nyolc a másik hathetes: nevük Zhong Zhong és Hua Hua - derül ki a National Geographic cikkéből.

De miért tartott ilyen sokáig, amíg főemlősöket is sikerült klónozni? Az eddigi kísérletek során a tudósoknak majmok esetében nem sikerült egy korai embrióállapotnál tovább eljutniuk. Most olyan összetevőket és növekedésfaktorokat adtak a tápanyagleveshez, amelyek túllendítették ezen a stáción az embriókat, így azok beültethetővé váltak. Ezek az adalékok legalább 2000 olyan gént aktiváltak, amelyek alapvető fontosságúak az embrionális fejlődés során. A kutatók 79 embriót helyeztek be 21 anyahelyettesítőbe. A hat létrejött terhességből végül két kismajom született. Az alacsony születésszám azt jelzi, messze még az idő, amikor klónozott majmok alkalmasak lesznek emberi betegségek kutatására.

És akkor jöhet az emberek klónozása? – teszi fel a kérdést a Népszava. A tanulmány szerint ez technikailag akár hónapokon, éveken belül is lehetséges lehet. Azonban a National Geographic által megkérdezett szakértők mindegyike azt mondta, ez felesleges és felelőtlen lépés lenne. Nincs rá ok, és nemzetközi egyeztetések kellenének hozzá.

A kínai kutatócsoport szerint, hosszú ideig kell figyelniük a majmok egészségének alakulását, különös tekintettel agyi fejlődésükre. Állításuk szerint a sanghaji kormány kiemelten figyeli kísérleteiket, támogatja, hogy laboratóriumukat tízszeres nagyságúvá növeljék, és azt a reményüket is kifejezték, hogy az állati jogokat egyre inkább figyelembe vevő kínai társadalom nyitott lesz a főemlősökkel folytatott kísérletekre.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink