hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

EMA-engedélyt kaptak az omikron elleni új vakcinák

A hágai székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön forgalmazásra javasolta az új típusú koronavírus omikron változata ellen is hatásos, a BioNTech/Pfizer és a Moderna cégek által gyártott vakcinákat.

Az uniós gyógyszerfelületi szerv által csütörtökön jóváhagyott védőoltások az előzőleg már forgalomba került vakcináknak az omikron variáns BA.1-es alváltozata elleni védekezéshez igazított verziói.

"Az átalakított vakcináknál megfigyelt mellékhatások hasonlóak az eredeti vakcináknál megfigyeltekhez, általában enyhe tüneteket okozhatnak, amelyek rövid ideig tartanak", közölte az EMA.

Sztella Kiriakidész egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos csütörtöki sajtóközleményében felhívta a figyelmet, hogy ezek a vakcinák fontos szerepet fognak játszani az őszi és téli járványhullámok leküzdésében. Az oltóanyagokat azért fejlesztették ki, hogy szélesebb körű védelmet nyújtsanak a vírus jelenlegi és jövőbeli változatai ellen. Az Európai Bizottság gyorsított eljárásban fogja engedélyezni az új oltóanyagok forgalomba hozatalát, hogy a lehető leggyorsabban biztosítsa a hozzáférést az EU-ban. Kiriákidész felszólította az uniós tagállamokat, hogy minél előbb indítsák el őszi oltási kampányaikat.

"A járványnak még nincs vége, de a vírus elleni vakcinák gyors kifejlesztése és az új változatokhoz igazítása az orvostudomány modernkori történetének egyik legnagyobb sikere: most arról kell gondoskodnunk, hogy minél többeket megvédjenek", hívta fel a figyelmet.

Az EMA várhatóan az elkövetkező hetekben ad véleményt az omikron BA.4 és BA.5 alváltozataihoz igazított vakcinák hatékonyságáról.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés