hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az előszobában csípték el az infarktust

Dicsérni kell azokat, akik úgy döntöttek, hogy azonnal kórházba kell mennie – nyilatkozta a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ igazgatója a válogatott pólós,  Szívós Márton minapi katéteres műtétéről.

Az EKG-leleten az infarktus jelei egyértelműen nem voltak láthatók – magyarázta Merkely Béla professzor a vlv.hu-n. - De a hozzáértők így is gyanúsnak találták a panaszait, a válogatott csapatorvosa, a mentőorvosok is mondták, hogy jobb, ha bemegy a kórházba. Ugyanakkor nem volt egy zajló, folyamatban lévő infarktus. Ami történt, az - élettanilag, orvosilag nézve - az infarktus kezdeti stádiuma. Minden infarktus úgy keletkezik, hogy az ér falában egy, azaz egy felrakódás megreped. És arra a megrepedt falra elindul az érelzáródási folyamat. De ez Marci esetében nem komplettálódott, tehát nem volt elzáródva az ere, amikor beérkezett a klinikára és megvizsgálták. Természetesen a nagy valószínűség az, hogyha nem megy be, akkor elzáródik teljesen és abban az esetben nagy baj lehetett volna, különösen ha nem kerül azonnal kórházba. Tehát ezt az állapotot úgy nevezném, hogy "az infarktus előszobája" vagy annál "egy kicsit beljebb".

Lehetséges, hogy ha öt perccel később csináljuk, addigra már teljesen elzáródik az ér, lehet, hogy még egy órát bírta volna” – mondja a katéteres beavatkozásról  Merkely Béla a vlv.hu-n.

(forrás: VLV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés