hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Az ellátórendszer kudarca

Az ellátórendszer bukik meg, ahányszor csak beteggel kerül kapcsolatba – adott látleletet a Népszavának Komáromi Zoltán miniszterjelölt.

Eladja a praxisát?

Igen, de megvárom vele az április 8-át. A feleségem is azt mondja, hogy nem tenne jót, ha most hirdetném. Ezen az egy-két héten nem múlik.

Mert ennyire biztos a győzelemben?

Két kimenetel lehetséges: ha megnyerjük, akkor van egy olyan szakmapolitikailag fontos feladatom, ami mellett egy praxist nem lehet vezetni. Tehát logikus, hogy el kell adnom. Ha pedig nem nyerünk és marad ugyanez a rendszer, akkor viszont nem tudom tovább vállalni azt a munkát, amivel ez jár. 65-85 beteg jön minden nap, közülük 10-15-nek mindig kell valamilyen szakvizsgálatot kérni. A vonal túlvégén rendre kettő, négy, hat héttel távolabbi időpontokat ajánlanak. Sőt, most van egy olyan betegem, aki két hete kért időpontot a Szent Imre kórház pajzsmirigy-szakrendelésére, és csak augusztusban tudják fogadni. Így nem lehet dolgozni! Már nem bírom a tehetetlenséget, a csalódást, hogy hiába mozgatok meg minden követ, nem tudom a betegeimnek azt nyújtani, ami megilletné őket. Ehhez egy nagyon kreatív fiatal kell, akinek még rengeteg ötlete, energiája, türelme van.

Ön vallott kudarcot?

Dehogy, az ellátórendszer bukik meg, ahányszor csak beteggel kerül kapcsolatba! Ha jól, normálisan működne, nekem csak annyi lenne a feladatom, hogy megvizsgálom, és a megfelelő helyekre irányítom a pácienseimet. A leletek alapján akár meg is tudnám gyógyítani, vagy korrekt módon gondozni őket. A praxisom betegei a Szent János kórházhoz tartoznak, az ottani helyzetet mindenki ismeri. Az alternatív csatornákból, ahol eddig még szívesen látták a más kerületekből odautaltakat is, sorra azt üzenik: eddig elláttuk, köszönjük, most már ne küldd! Az egyre szűkülő finanszírozás miatt az intézmények mind kevesebb beteget fogadhatnak, egyre elviselhetetlenebb a várakozási idő, még olyan vizsgálatokra is, amit akár a háziorvos is elvégezhetne, csakhogy nincs rá felhatalmazása. Most alapvető diagnózisokat nem tudok felállítani, kezeléseket elrendelni, mert nem jutok hozzá a szükséges vizsgálati eredményekhez, mivel az elkészítésükre nincs elég kapacitás. Felőrli az ember idegeit, ha nem tud a betegein segíteni.

A teljes interjú a Népszavában.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink