hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Táplálkozás

Az elhízottaknak nagyobb fenyegetést jelent az újinfluenza-vírus

Minden korosztály tagjaiban súlyos betegséget okozhat  a H1N1-vírus okozta fertőzés, de különösen veszélyeztetettek a túlsúlyos emberek - állapították meg a kaliforniai megbetegedések adatait elemző kutatók.
A közegészségügyi szakemberek által készített tanulmány, az április 23. és augusztus 1. között az államban regisztrált első 1088 H1N1 vírussal fertőződött személy adatait dolgozta fel. A Journal of the American Medical Association című szakfolyóiratban megjelent tanulmány a többi kutatáshoz hasonlóan arra a megállapításra jutott, hogy az új vírussal fertőződött átlagos páciens jóval fiatalabb, mint az influenzaszezonban kezelt betegek. Ugyanakkor azt is kimutatta, hogy a betegség ugyanolyan súlyos lehet mind a fiatal, mind az idősebb korosztály esetében.
 
„A tanulmányunk arra világít rá, hogy ha egy idősebb ember egyszer kórházba került, akkor nagyobb az esélye rá, hogy belehal a fertőzésbe" - mondta Janice Louie, a Richmondban működő Kaliforniai Közegészségügyi Intézet illetékese. Thomas Frieden, az amerikai járványügyi hatóság (CDC) vezetője szerint, a tanulmány megegyezik a CDC saját eredményeivel, melyek szerint, a H1N1 vírus minden korosztály, így a 65 év felettiek számára is veszélyt jelent.
 
„Amennyiben megfertőződnek, az ugyanolyan súlyos, mint a szezonális influenza esetében. Fontos tehát, hogy a gyártók minden korosztályra kiterjedően foglalkozzannak a H1N1 influenzával" -mondta el egy sajtótájékoztatón. Azt is hozzátette, hogy a mostani eredmények nem befolyásolják a CDC védőoltásokkal kapcsolatos álláspontját, így a vakcinát továbbra is ajánlják a fiatalok veszélyeztetett csoportjainak - például az asztmásoknak -, valamint a terheseknek. A tanulmány azonban arra világít rá, hogy az orvosoknak tisztában kell lenniük a kockázatokkal fertőzött idős pácienseik esetében.
 
„Az egyik vélekedés, amelyet el akarunk oszlatni, az, hogy ez egy enyhe megbetegedés. Hiszen nagyon súlyos is lehet" - mondta Louie egy telefonos interjúban. A kórházba kerülő betegeknek összesen 11 százaléka halt meg. Az 50 éves és annál idősebb korosztályba tartozó pácienseknek pedig 18-20 százaléka hunyt el az új vírus miatt. A halálesetek többségét a vírusos tüdőgyulladás és az akut légzési elégtelenség okozta. A többi kutatáshoz hasonlóan a mostani tanulmány is összefüggést mutatott ki az elhízás és a betegség súlyossága között.
 
A mintegy 268, húsz évnél idősebb felnőttnek az 58 százaléka volt elhízva, vagyis testtömegindexük meghaladta a 30-at. Közülük 67 százalék pedig kórosan elhízott volt, testtömegindexük meghalada a 40-et is. „A szezonális influenza esetében nem találkozunk hasonló jelenséggel" - mondta Louie, akinek elmondása szerint míg az egyszerű influenza mind gyógyszer-, mind maszkhiányt okozott az államban, addig a H1N1 eddig nem terhelte túl a helyi kórházakat.
 
MTI
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés