hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Az elhízás mint világjelenség

 Az elhízást a WHO betegséggé nyilvánította. Nem véletlen, hiszen a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és keringési problémák kialakulásának hátterében gyakran áll súlytöbblet, ami egyben azt is jelenti, hogy ha a betegnek sikerül lefogynia, ezek a kísérő tünetek megszűnnek. Sajnos az elhízás a gyermekeket is tömegesen érinti.

 „Koplald magad kövérre!”

 – jut eszembe kedvenc professzorom mondása, valahányszor „Hogyan szabaduljunk meg egy hét alatt 3 kilótól” vagy „Egy hétvége alatt 2 kiló mínusz” és hasonló címekkel olvasok, illetve hallok egymásnak adott receptekről és összeállított étrendekről.
 Hazánk lakossága – elsősorban a nők – szinte állandóan súlyfelesleggel küzd. Folyamatosan elárasztanak bennünket többé-kevésbé megszorító diétákkal, ám arról soha nem olvastam, hogy mi van ezek után. Mi van azután, amikor testünk igényeinek ellentmondva, természetellenes módon, szinte sokkoljuk a szervezetünket a fogyás érdekében. Képesek vagyunk vagyunk bármire, noha általában már sokadszor éljük meg a jojó-effektus elkeserítő jelenségét, de mivel mégis csak abban látjuk a súlycsökkentés lehetőségét, hogy a táplálékbevitelt szorítjuk meg, ezért mindig újra nekikezdünk a hasonló típusú, bár lehet, hogy némileg eltérő diétáknak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. GIMESI ANNA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés