hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Táplálkozás

Az elhízás már kisgyermekkorban kockázati tényező

Az elhízás egyéb kardiovaszkuláris kockázati tényezők hiányában is már igen korai életkorban fokozza a keringési betegségek kockázatát.

A túlsúly kedvezőtlen egészségi következményei igen korán – akár már hétéves korban – megmutatkozhatnak.

A Mayo Clinic kutatócsoportja arra kereste a választ, hogy az elhízás kardiovaszkuláris kockázatot fokozó hatása már az előtt kimutatható-e, hogy metabolikus szindrómára utaló tünetek (hasi zsírszövet felszaporodása, HDL-koleszterin szintjének csökkenése, triglicerid- és vércukorszint emelkedése, magas vérnyomás) jelentkeznének.

Ehhez 300, 8 és 17 év közötti gyermek és serdülő adatait elemezték. A vizsgálati csoportot végül 202 olyan gyermek alkotta, akinél még nem voltak kimutathatók a metabolikus szindróma jelei (ebből 115 résztvevő túlsúlyos vagy elhízott, míg a kontrollcsoport 87 tagja normális testsúlyú volt). Elhízottnak azt tekintették, akinek testsúlya meghaladta az életkorának megfelelő 95-ös percentilis értéket.

Minden résztvevőnél meghatározták a szív- és érrendszeri betegségek előrejelzésében markerként használt tényezők – többek között a C-reaktív protein (CRP) és fibrinogén – szintjét. Az elhízott gyermekek csoportjában 10-szer magasabb CRP-értékeket regisztráltak, mint a normális testsúlyú kontrollcsoportban, és az előbbi csoportban a fibrinogén szintje is szignifikánsan magasabbnak bizonyult. Az említett eltérések már akár 7 éves gyermekeknél is kimutathatók voltak.

Az Endocrine Society 91. éves kongresszusán Washingtonban bemutatott és a Medical News Today internetes oldal által idézett eredmények azért adnak okot különös aggodalomra, mert a vizsgálatban egyébként egészséges gyermekek vettek részt, akiknél az elhízáson kívül sem metabolikus szindrómára utaló tünetek, sem pedig egyéb rendellenességek nem álltak fenn. Egyelőre nem tisztázott, hogy vannak-e olyan korai intervenciós lehetőségek, melyekkel a CRP- és a fibrinogénszint kedvezőtlen változása a visszájára fordítható. Addig is, amíg ilyen lehetőségek kerülnek a birtokunkba, rendkívül fontos, hogy a gyermekek egészségi állapotának rendszeres nyomonkövetését végző szakemberek mindent megtegyenek a kalóriabevitel csökkentésére, a fizikai aktivitás fokozására, az egészséges életmód bevezetésére – egyszóval a gyermekkori túlsúlyosság és elhízás megelőzésére, illetve megszüntetésére.

Dr. Simonfalvi Ildikó

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés