hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Tudomány

Az elhízás hatása a légzésre

Az elhízás többféle mechanizmus révén is nehezíti a légzést, sőt, tüdőbetegséghez vezethet. Az elhízást kísérő, a légzést érintő folyamatokról dr. Apor Péter számolt be a Medical Tribune-ban.
Hipoventiláció szindróma
 
A túlsúly érinti a légzőizomzatot, növeli a légzési munkát, rontja a tüdővolumeneket és a légzéskontrollt. A kövérek egy része nappal, nyugalomban sem képes az eukapnia fenntartására, kövérségi hipoventilácó szindróma (obesity hypoventilation syndrome, OHS) alakul ki náluk. A zsírfelesleg és a tünetek közötti sokoldalú kapcsolat nem csak a légzésmechanika zavarában nyilvánul meg, több kompenzatorikus folyamat igyekszik fenntartani a normális gázcserét. A testsúly csökkenésével jelentősen javul a légzésfunkció és a gázcsere, csökken a morbiditás és a mortalitás. Ha elmarad a kellő fogyás, felső légúti szűkület alakulhat ki, kardiovaszkuláris következményekkel, köztük pulmonális hipertenzióval.
 
Korlátozott kilégzés
 
Már kismértékű obezitásnál kimutatható a zsírréteg megvastagodása a mellkasfal belső-külső oldalán és a hasban, ami csökkenti a funkcionális reziduális kapacitást (FRC). A légutakat nem szűkíti számottevően az elhízás, a spirometriás értékek általában nem kórosak, a kisebb tüdővolumenekre normalizált áramlásértékek nem kisebbek. A beszűkült FRC azonban a kilégzési áramlás korlátozottságával járhat, amelynek nagyobb foka esetén romlik egyes tüdőterületek átventiláltsága, egyes tüdőterületek kiesnek a légzésből, ventilációs-perfúziós egyenetlenség jön létre, csökken az artériás oxigéntelítettség. A széndioxid kiürítése normális vagy éppen fokozott is lehet kövérek esetében. Az állapotot hörgőspazmus ronthatja. Az obezitás tüdőbetegség nélkül is nehezíti a légzést, és manifeszt tüdőbetegséget válthat ki.
 
Magasabb pleurális és nyelőcsői nyomás kórosan kövérekben
 
A 38–80 kg/m2 testtömegindexű kórosan kövérek esetében egyéb tüdőbetegség nélkül is legalább 0,6–14 vízcentiméteres légúti nyomástöbbletre van szükség a mellkas tágulásához, míg a normális súlyú, egészséges személyeknél csak 0,2–0,9 vízcentiméternyi többlet szükséges. Az elhízottaknál a tüdő kisebb ellenállást fejt ki a tágítással szemben, mert kisebb volumennel dolgozik, a mellkasfal tágulékonysága nehezített.
 
Forrás: Dr. Apor Péter, Medical Tribune

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink