hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Az elhízás az agyban kezdődik

Egy friss kutatás szerint az elhízott embereknél az ételek illata, képe is elég a dopamin-receptorok aktiválásához, így ők erősebb késztetést is éreznek az evésre – írja a NOL.

Az amerikai National Institue of Health, vagyis a Nemzeti Egészségügyi Intézet által végzett vizsgálatban arra jutottak, hogy az elhízott embereknek elég mindössze megérezniük mondjuk a pattogatott kukorica illatát a moziban, és máris magasabb aktivitást mutatnak a dopamin felszabadításáért felelős agyi területek, mint normál testsúlyú társaiknál.

„Bár azt egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy ez a típusú dopamin-aktivitás milyen ok-okozati összefüggésben van az elhízással, az biztos, hogy a tudatalatti cselekedeteink miatt nehezebb fenntartani az egészséges testsúlyt” – mondta el a beszámolóban a kísérletvezető dr. Kevin Hall, aki a Cukorbetegség, Emésztőszervi- és vesebetegségek Nemzeti Intézetének (NIDKK) vezető kutatója.

Egy ugyancsak a nol.hu-n idézett brit vizsgálat pedig azt mutatta ki, hogy az elhízott emberek a környezetük vizuális ingerei közül hamarabb észlelik azokat, amelyek ételeket jeleznek

(forrás: NOL)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink