hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az életösztön elűz, a honvágy hazahúz

Tízből mindössze két orvos jönne haza a külföldön munkát vállaló gyógyítók közül – szűri le a Heti Válasz Sok fecske című konferenciáján elhangzottakból a NOL.

Az előadásokból kitűnt: többletforrás, a bérek rendezése erős feltétele az orvosok megtartásának, sőt elvárás az is, hogy a „professzori tekintélyre épülő” feudális kórházi munkában is végre megtörténjen a rendszerváltás, valamint javuljanak a munkafeltételek, legyen eszköz, varrófonál és idő a betegre. 

A rendezvényre készült, az orvosok migrációjának okait firtató kutatás megkérdezettjei kendőzetlenül vallották: elsősorban a pénz, a biztos megélhetés reményében indultak neki a világnak, és aki közülük hazajön, azt legfőképp a honvágy hozza vissza.

A válaszokból kiderült az is, hogy hazatérésüket segítené, ha biztosak lehetnének, hogy itthon sem lesznek pénzügyi gondjaik, valamint átlátható, kiszámítható, szervezett munkarendben dolgozhatnak.

Elvárás az is, hogy megértést, megbecsülést kapjanak a visszaérkezők. A hazatértek több mint negyede állította, hogy a külföldön megszerzett tapasztalataikra itthon nem voltak kíváncsiak. Meg se nagyon kérdezték őket, mit tanultak, mit hoztak haza, mit hasznosítanának a betegellátásban, van-e valami, amit érdemes lenne másként csinálni? Az elismerés, a megbecsülés csaknem annyit nyom a latban, mint a fizetés - olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)

cimkék

hirdetés

Könyveink