2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az elektív ellátások leállítását szorgalmazza a MOK (Reagált az Emmi)

Az orvosi kamara javasolja, hogy Kásler Miklós a függessze fel a halasztható műtéteket a Covid-19 betegek ellátására kijelölt kórházakban.

Kollégáiktól folyamatosan kapnak jelzéseket a kapacitáshiányokról, kényszermegoldásokról – írja Kásler Miklós miniszternek címzett levelében a Magyar Orvosi Kamara. A hivatásrend a probléma enyhítése érdekében azt javasolja, hogy  a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézményekben az ellátásbiztonság növelése és a szükséges vezénylések számának csökkentése érdekében a halasztható ellátások nyújtását függesszék fel, mert az elektív ellátás intenzív- és aneszteziológusi kapacitásokat (ember és gép) köt le, ami veszélyezteti
az eredményes védekezést; fertőzésveszélyt jelent a betegek a számára, újabb kórházi gócok kialakulása esetén jó eséllyel szétszórja a fertőzést, és hozzájárul a járvány további terjedéséhez. Mindez újabb egészségügyi dolgozókat kényszeríthet karanténba, ami tovább csökkenti a szükséges kapacitást – hívják fel a figyelmet.

Mint portáljukon írják, a MOK elfogadja, hogy a járvány jelen fázisában a globális stratégiák helyett a lokális és fokális intézkedések uralják a védekezést, nem az összes elektív ellátás leállítását kérik, csupán a járványkórházakban vagy azok koronavírus ellátásban résztvevő telephelyén kérik ezeknek a halasztható ellátásoknak a felfüggesztését.

Az Emmi hétfő esti közleménye

Nincs létszámhiány – ezrelékkel mérhető az átvezényelt szakemberek száma

Őszintén sajnáljuk, hogy a Magyar Orvosi Kamara elnöke ismét csatlakozott az ellenzék riogató és valótlanságokat harsogó kórusához. A Prof. Dr. Kásler Miklós miniszterhez írt nyílt levelének már az első mondata óriási tévedés. Az EMMI járványkezelési stratégiája cseppet sem változott a tavasszal jól bevált recepthez képest: most is lépcsőzetesen nyitjuk meg az ellátóhelyeket, és elsődlegesen a nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező intézményekbe koncentráljuk a betegeket és a szakembereket. A járvány dinamikájához igazodva azokból a kórházakból csoportosítunk át orvosokat és ápolókat, amelyek jelenleg nem vesznek részt a fertőzés elleni védekezésben.

Aki kapacitáshiányról beszél, az vagy szándékosan torzít, vagy nincs tisztában a tényekkel.
Tény, hogy jelenleg a magyar kórházakban 53 százalékos az ágykihasználtság. Tehát az ágyak 47 százalékán nem fekszik beteg, így a kórházi kapacitások jelentős része szabad.
Van ágy, van eszköz és van szakember. Nem kell egyetlen elektív ellátást sem leállítanunk, ahogy most a MOK elnöke javasolja.

A fertőzés terjedésének és a kórházi gócpontok kialakulásának veszélyét – amivel az elnök riogat - pedig pontosan az a stratégia minimalizálja, amit tavasszal és most is alkalmazunk, hogy kevés kórházba koncentráljuk a covidos betegek gyógyítását.

Az ellenzék napok óta azzal a valótlansággal harsogja tele a sajtót, hogy néhány szakember átvezénylése abba a néhány intézménybe, ahol a középsúlyos és súlyos koronavírusos betegek gyógyítása folyik, a működőképesség határára sodorja azokat a kórházakat, ahonnan elvezénylik őket.

Lássuk a számokat! Az elvezényelt orvosok és szakdolgozók aránya mindössze ezrelékben mérhető az összes egészségügyi dolgozóhoz képest. Az orvosok 4 ezrelékét, a szakdolgozóknak pedig csak a 2 ezrelékét vezényeltük a legsúlyosabb koronavírusos betegek gyógyítására. Miközben a kórházi ágyak 47 százalékán nem fekszik beteg.

Van ágy, van eszköz és van ember. A magyar egészségügy képes a növekvő betegszámmal együtt járó feladatok ellátására, és valamennyi beteg gyógyítására.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés