hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Az elefántok is felfoghatják a halál értelmét

Az Origo szerint az állati gyász egyáltalán nem antropomorfizáció: a fajtárs elvesztése, különösen akkor, ha az életében szoros szülői, gyermeki, illetve rokoni kapcsolatban állt az életben maradt egyeddel, egyfajta gyászreakciót válthat ki.

A Primates folyóiratban közzétett eredmények arra utalnak, hogy az elefántok általános érdeklődést mutatnak az elpusztult társaik iránt, még akkor is, ha azok már évekkel korábban kimúltak. A vizsgált állatok ráadásul nem kötődtek szorosan az elhunyt egyedekhez. A teljes tanulmány itt érhető el.

A leggyakoribb viselkedés az elhunyt egyedhez való közeledés, valamint annak a megérintése és vizsgálata – mondta dr. Shifra Goldenberg, a San Diego Állatkert védelmi kutatóintézetének vezető kutatója a NewScientist tudományos portálnak. – Úgy tűnt, hogy az elefántok a fejlett szaglásuk segítségével próbálják azonosítani az elhunyt egyedeket: szagolgatták, ormányukkal tapogatták, és óvatosan lábukkal is hozzáértek; közben hangjelzéseket adnak és megpróbálják elpusztult társaikat felemelni.

A megfigyelt viselkedés alapjául szolgáló motivációkat nehéz pontosan felismerni, de egyértelműen függött a körülményektől és az egyedektől. A projektet a Save the Elephants, a Nemzeti Tudományos Alapítvány és a Colorado State University támogatta. A tanulmány során a szakemberek 32 vadon élő elefánt viselkedését figyelték meg és a témával kapcsolatos szakirodalmat is áttekintették. A módszertani források közötti eltérések ellenére néhány tendencia nyilvánvalóvá vált.

Afrikai elefántoknál már többször feljegyezték, hogy saját fajtársaik teteménél izgatottan viselkednek, és még a rég halott elefántok koponyájának és agyarának is nagy, szinte rituális figyelmet szentelnek. Sok szakértő szerint ezek a jelek arra utalnak, hogy az elefántoknak intenzív érzelmeik vannak, és felfogják a halál értelmét.

A teljes cikk az Origo-n

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink