hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Az elbocsátás luxusa

Elbocsátottak két nővért és egy traumatológust Hatvanban, miközben hirdetésben épp ilyen szakembereket keresnek, írja a Népszava.

A hatvani Albert Schweitzer kórházban olyasmi történt, ami nem sűrűn esik meg mostanság egészségügyi intézményben: felmondtak két ápolónőnek s egy orvosnak a traumatológián. A szorító munkaerőhiány miatt országszerte mindenütt két kézzel kapkodnak a szakemberek után, ezért is különös, hogy a Zagyva-parti városban épp ennek ellenkezőjével, az elbocsátás luxusával éltek.

Úgy tudják, hogy az egyik elbocsátott ápolónő harminchat évet húzott le az egészségügyben, négy éve lett volna még a nyugdíjig. Facebook oldalán ennyit írt: "a traumáról két nővért, köztük engem, és egy orvost bocsájtottak el, gazdasági okok miatt, ez áll a papíromon. Én nem foglalkoztam a politikával! Csak itt éltem le az életem. 36 év!"

A traumatológus orvos elküldése kapcsán is olyan hírek keltek szárnyra, hogy esetében sem szakmai, hanem politikai okok állnak a háttérben. A kórház honlapja szerint a baleseti sebészeti osztály felvevő területéhez 210 ezer állandó lakos tartozik, Pest megyéből Gödöllő- és Aszód járási területét, Heves megyéből pedig Hatvant és Gyöngyöst, valamint a két várost körülvevő falvakat, vagyis egy meglehetősen nagy körzetet foglal magába. Nemrégiben vezették be a csípőprotézis műtéteket, vagyis a munkájuk nemhogy csökkent volna, hanem még nőtt is. Ennek ellenére az Albert Schweitzer Kórház vezetése a Népszava kérdésére mégis az ágyszámok kihasználatlanságával indokolta a leépítéseket. Azt írták, a hatvani kórház főigazgatója erre tekintettel, az intézmény működésének racionalizálása érdekében szüntette meg az érintett dolgozók munkaviszonyát, de a traumatológiai osztály működése továbbra is folyamatosan biztosított, s nem terveznek újabb létszámcsökkentést. Hozzátették: nincs nővérhiány a kórházban, a jogszabályban előírt minimumfeltételeknek megfelelő létszámot folyamatosan biztosítani tudják, s a biztonságos betegellátás feltételei az intézményben adottak.

Az azonban továbbra is rejtély, hogy miközben ágyszámhiánnyal indokolják egy traumatológus szakorvos és két tapasztalt ápolónő elbocsátását, miért olvasható a hatvani kórház honlapján jelenleg is több olyan álláshirdetés, amelyben épp sürgősségi szakorvost és traumatológust, valamint sürgősségi szakápolót keresnek.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink