hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Az egyének felelőssége, hogy beteg a társadalom

A kormány tehetetlen az egészségtelenül élő társadalommal és az intézkedéseknek ellenálló érdekcsoportokkal szemben. A 24.hu interjúja.

Meglepően kemény bírálatokat is megfogalmazott éves értékelésében az 1995-ben alapított Professzorok Batthyány Köre. A kormány munkájának értékelést deklaráltan jobboldali, konzervatív értékek mentén végzi a szervezet, a január közepén kiadott elemzésében mégis igen erős megállapítások találhatók a korrupcióról, valamint a gazdasággal, az oktatással és az egészségüggyel kapcsolatban is. Legutóbbi, sorrendben a harmadik országértékelésükre a miniszterelnök is válaszolt levélben. A szervezet elnökével, a 74 éves Náray-Szabó Gáborral a 24.hubeszélgetett.

Mit válaszolt a miniszterelnök?

Különböző megállapításainkhoz fűzött kommentárokat, illetve helyesbítést. Alapvetően egyetértett elemzésünkkel abban, hogy a politikai irány jó, és ezt támasztotta alá számokkal. Például mi azt mondtuk, hogy hazánk az egészségügyre a GDP 3,9 százalékát fordítja, ami nagyon kevés, miközben a környező országok ennél többet költenek. A miniszterelnök úr ezt úgy pontosította, hogy az egészségügy finanszírozása egy év alatt 4,4 százalékra nőtt.

Korábban is ilyen vehemensen kritizálták a kormányt, vagy csak most?

Voltak finomabb kritikák a részünkről korábban is, ez most talán élesebbre sikerült. De meg kell hogy mondjam, ez a dolgunk.

(...)

A kormány van döntéshelyzetben, nem a nép. 

Ez nem ilyen egyértelmű. Vegyük például az egészségügyet. A helyzet nem csak azért rossz, mert a kormány nem akarja, vagy nem tudja megreformálni az egészségügyet. Hanem főként azért, mert a magyarok egészségi állapota nem megfelelő. Egészségtelenül élünk, iszunk, dohányzunk, nem mozgunk eleget, nem táplálkozunk megfelelően. A stressz is nagy. Azt gondolom, hogy ezek a tényezők nem a kormánytól függenek. Aztán van az is, hogy a kormány a „jó intézkedéseket” egy érdekcsoport ellenállása miatt nem tudja véghezvinni az egészségügyben.

Kikre gondol? Az orvosbárókra?

Mondhatjuk, hogy igen. Ők is akadályozzák harminc éve az egészségügyi reformot. A hálapénz tartja fenn a hatalmukat, melyből a többi orvos döntő többsége egyáltalán nem részesül. Nemrégiben a bíróság börtönre elítélt egy orvos-nőgyógyászt, aki pénzt halálos betegségben szenvedőktől, azóta több betege meg is halt. A bíróság indoklása szerint az orvos bűnös, de a szaktudására szükség van, ezért tovább dolgozhat a kórházban. Ez abszurdum. Talán ezért is olyan borzasztóan nehéz a kormánynak változást elérnie az egészségügyben.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink