hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Átfogó megállapodást kötött a kormány és a református egyház

Az egészségügyi ellátásban is nagy szerepet vállalnak a reformátusok

A kormány örömmel veszi tudomásul, hogy a református egyház egyre szélesebb körben működtet többek közt egészségügyi intézményeket.

A kormány és a Magyarországi Református Egyház (MRE) közötti viszony alapelveiről, az együttműködést meghatározó feladatokról szóló megállapodást írt alá Orbán Viktor miniszterelnök a református egyház vezetőivel szerda reggel az Országházban.

A megállapodás szövege rögzíti: a kormány örömmel veszi tudomásul, hogy a református egyház egyre szélesebb körben működtet a többi között nevelés-oktatási, egészségügyi, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi, kulturális intézményeket, és ezzel jelentős részt vállal a közfeladatok ellátásában.

A református egyház elismeri: a kormány jelentős lépéseket tett az egyházak közfeladatokba való bevonására a növekvő hitéleti és fejlesztési források biztosításával, valamint az iskolai hittanoktatás lehetővé tételével.

A közcélú tevékenységek esetében a felek kimondták: a kormány elismeri, hogy a református egyház hitéleti feladatain túl közcélú feladatok elvégzésében vesz részt, erre tekintettel sajátos jogosultságokat biztosítanak számukra. A közcélú feladatok között szerepel bölcsődei, köznevelési és felsőoktatási, valamint karitatív, felzárkózási, diakóniai, szociális, egészségügyi, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi, továbbá sporttevékenységet folytató, illetve környezetvédelemmel foglalkozó intézmények alapítása, fenntartása és működtetése.

A megállapodásban a kormány garantálja, hogy az egyház közcélú tevékenysége után a hasonló tevékenységet folytató állami vagy helyi önkormányzati intézményekkel azonos támogatásra jogosult.

A közcélú, egyházi fenntartású köznevelési, szociális és egészségügyi ntézmények dolgozóinak személyi juttatásait az állami vagy önkormányzati intézményekével azonos feltételekkel biztosítja a kormány.

A megállapodás kitér arra, hogy a kormány a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítására tesz javaslatot és kezdeményezi a Károli Gáspár Református Egyetem kiemelt egyetemként történő elismerését, továbbá egyetért azzal, hogy a Pápai Református Teológiai Akadémia és a Sárospataki Református Teológiai Akadémia kezdeményezze az Oktatási Hivatalnál az alkalmazott tudományok egyetemeként történő elismerésre vonatkozó vizsgálatot. Arról is rendelkezik a megállapodás, hogy a református egyházi felsőoktatási intézmények támogatása évente nem lehet kevesebb 8,5 milliárd forintnál.

A dokumentum tartalmazza azt is, hogy a kormány a református egyházzal történt előzetes egyeztetés nélkül nem kezdeményezi és nem támogatja olyan jogszabály megalkotását vagy módosítását, amely az egyházat vagy ezt a megállapodást érintené, illetve kedvezményeiket szűkítené.

A dokumentum, amelyet a református egyház részéről Bogárdi Szabó István püspök, az MRE Zsinatának lelkészi elnöke és Huszár Pál főgondnok, világi elnök látott el kézjegyével, a korábbi, még 1998-ban kötött megállapodást újítja meg. Az ünnepélyes aláíráson jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kósa Lajos tárca nélküli miniszter is.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink