hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Az egészségügyi dolgozók is tüntetnek

Eleshetnek az önkéntes túlmunka utáni pótléktól, ezért az egészségügyet képviselő szakszervezet az utcára hívja a kollégákat, írja a Zoom.

A Független Egészségügyi Szakszervezet a Zoom.hu-nak jelezte, csatlakoznak a fővárosi rabszolgatörvény elleni tüntetéshez szombaton. Mint ismert, november végén Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos nyújtott be önálló képviselői indítványt a Munka törvénykönyvének változtatásáról. Többek között megemelnék a munkaidőkeretet 12 hónapról 36 hónapra – erről kollektív szerződésben lehetne megegyezni. E mellett viszont az éves maximális túlóramennyiséget is felemelnék 250 óráról 400 órára.

Vidéken félpályás útlezárásokra készülnek a szakszervezetek. Azaz nem csak a szombati, budapesti megmozdulás lesz az egyetlen akció a módosítás miatt.

Ránk is vonatkozik az új szabályozás, nincs szó más törvényről, ami ezt felülírná” – jelentette ki a lapnak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

Az ágazatban 416 órában maximalizálták a túlórák számát. Ebből 250 óra az, amit a munkáltató elrendelhet, a maradék pedig önként vállalt túlmunkának számít. Az új törvény pedig azt jelentheti – Soós szerint –, hogy az a munkavállaló, aki a kötelező 250 óra felett eddig önként vállalt túlmunkát, nagyon rosszul jár. A 400 órára való emeléssel ugyanis gyakorlatilag megszűnik az önkéntes túlmunka, mert “hagyományos túlórának” számít majd a munkahelyen töltött plusz idő. Így jóval kevesebb lesz a plusz juttatás is, mert ennek alacsonyabb a pótléka. Akár évente százezer forintnál több is kieshet egy átlagos fizetésből.

Azaz anélkül, hogy bármi történne, ugyanannyit kell majd dolgozniuk, csak kevesebbért, pedig “már így is mindenki a teljesítőképessége határán van”.

Az elnök kiemelte, az egészségügyön belül jelenleg hat hónapos a munkaidőkeret, de az új törvény ezt az ő esetükben is három évre növelné.

(forrás: Zoom)
hirdetés

Könyveink