hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Vélemény

Az EDDSZ szerint zsarolják az egészségügyben dolgozókat

Az ombudsmanhoz fordult az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke, mert véleménye szerint „zsarolással kényszerítik ki”, hogy az egészségügyi dolgozók beoltassák magukat az új influenzavírus elleni vakcinával.
Cser Ágnes keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az oltás beadatása önkéntes, azonban több egészségügyi intézmény olyan nyilatkozatot írat alá a dolgozókkal, amely szerint személyesen őket teszik felelőssé, ha az oltás elmaradása miatt megbetegítik környezetüket. Az újságíróknak kiosztott egyik nyilatkozatban az olvasható: „Alulírott a H1N1 és a szezonális influenza elleni védőoltást – a fokozott veszélyeztetettség ellenére – nem kérem. Tudomásul veszem, hogy influenzás megbetegedésem esetén az ebből eredően bekövetkező – esetleges – saját, munkatársi, ellátotti egészségkárosodásokért személyes felelősség terhel.”

Az érdekvédő szerint ez egy jogállamban megengedhetetlen, ezért soron kívüli vizsgálatot kért az állampolgári jogok országgyűlési biztosától. „Egy jogállamban ilyen nyilatkozatot egyetlenegy munkáltató nem írathat alá egyetlenegy munkavállalóval és ezt a gyakorlatot azonnal meg kell szüntetni az egészségügyi intézményekben” – fogalmazott Cser Ágnes. Véleménye szerint ezzel az eljárással megfélemlítik a munkahelyüket féltő dolgozókat, annak ellenére, hogy – mint fogalmazott – a mai napig nem áll rendelkezésre az oltóanyagnak az a szakértői véleménye, amely egyértelműen bizonyítja: ha beoltatja magát ezzel a bizonyos vakcinával a munkavállaló, akkor védve van a H1N1 vírus ellen, illetve milyen mellékhatásai vannak a készítménynek. Ez ügyben pedig az EDDSZ elnöke szintén levélben fordult Melles Mártához, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatójához.

Cser Ágnes kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nem az oltást bírálják, hanem az eljárást, mert álláspontjuk szerint egy ilyen nyilatkozat sérti az önrendelkezési jogot. Ez a nyilatkozat visszaélés a munkáltatói hatalommal – vélte a szakszervezeti vezető. Az EDDSZ elnöke közölte azt is, hogy minderről tájékoztatta Székely Tamás egészségügyi minisztert.

MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés