hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Egészségpolitika

Az ECDC szerint minden vakcina biztonságos

Magyarország szerencsés, mert rendelkezésre áll a vakcina szükséges hányada az új influenza komoly kitörése előtt - mondta exkluzív interjúban Jakab Zsuzsanna, a stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) igazgatója.
„Számunkra nem meglepő a fertőzések hirtelen megugrása, várható, hogy ami most Ukrajnában történt, az hamarosan bekövetkezik a térség többi országában is, de az Európai Unióban - például Bulgáriában, Romániában - is látunk arra vonatkozó jeleket, hogy novembertől már komolyabb járványkitörésel kell számolni" - hangsúlyozta Jakab Zsuzsanna. Mint hozzátette, Európában a jelenlegi átoltottság az új típusú influenza ellen még nagyon alacsony, mindössze egy-két százalék lehet. Ezt az oltóanyag előállításának időigényessége okozza.

Az ECDC és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös szakértői csapata már a helyszínen, Ukrajnában tanulmányozza a helyzetet, mikrobiológiai vizsgálatokat is végeznek, hogy megállapítsák, milyen vírus okozhatta a nagyszámú halálesetet. Mintákat küldtek a WHO angliai laboratóriumába, valamint a lengyelországi és egyesült államokbeli víruslaboratóriumokba. „Néhány napon belül megtudjuk, mi a pontos helyzet. Mostani információm szerint 22 igazolt H1N1-eset van eddig, de más vírus, például a B-típusú influenza is jelen lehet" - tette hozzá az igazgatónő.

Jakab hangsúlyozta, hogy a védőoltás a megelőzés legfontosabb lépése; mindegyik, Európában forgalmazott oltóanyag hatásos és biztonságos. A magyarországi vakcina teljes vírust tartalmaz; az amerikai Baxter cégé biotechnológiai eljárással készül; a további két európai vakcina hasított víruson alapul, ám az előállítási eljárástól függetlenül valamennyi jól alkalmazható védőoltás. „A kockázati csoportokba tartozóknak, így a krónikus betegeknek, asztmásoknak, terhes nőknek különösen fontos, hogy beoltassák magukat" —emelte ki. Az anya magas láza fejlődési rendellenességet okozhat a magzatban, ráadásul élete első hat hónapjára védettséget szerez az újszülött is az oltással. Az első trimeszter után már minden várandós nőnek ajánlják az ECDC szakemberei a vakcinálást.

A középkorúakhoz és idősebbekhez képest jóval nagyobb veszélyt jelent a H1N1 a fiatalokra, akik még nem találkozhattak az új vírus korábbról származó részeivel sem, ezért nekik is a védőoltást javasolja Jakab Zsuzsanna. A legfiatalabb kort, amelynél a vakcina beadását már javasolják, minden egyes oltóanyagra megállapították. „Nem kell az egyes vakcinákban található higany- vagy alumínium-vegyülettől tartani, mert ez jóval a megengedett határérték alatt van, a korábbi években használt szezonális influenza elleni védőoltások ugyanezekkel a gyártási eljárásokkal készültek" — tette hozzá az ECDC igazgatója.

„Amennyiben észleli magán valaki a vírusfertőzés tüneteit, a lehető legrövidebb időn belül forduljon orvoshoz, különösen, ha nehéz légzés, hátfájdalom is társul az influenza szokásos tüneteihez. Ilyenkor antivirális szer alkalmazását javasoljuk 24-48 órán belül" — emelte ki Jakab Zsuzsanna.


MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink