hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Az e-cigi áldásos hatása

A dohánytermékek alternatívájaként használva az e-cigi 21 százalékkal csökkentheti a dohányzással összefüggő betegségek okozta halálesetek számát, írja az Origo.

Kapcsolódó cikkek

A pozitív hatást az 1997 után született fiatalok körében végzett felmérés alapján állapították meg szakemberek a Nicotine & Tobacco Research című folyóiratban közölt tanulmányukban, számol be róla az origo.hu.

A kutatók jó ideje próbálják már felmérni az elektromos cigaretta közegészségre gyakorolt hatását, ám az eddigi eredmények meglehetősen ellentmondóak. A Kaliforniai Egyetem kutatói nemrég például megállapították, hogy az e-cigarettát használó középiskolások több mint kétszer nagyobb valószínűséggel szívnak hagyományos cigarettát is – írják az Origo cikkében.

Az amerikai Drogfüggőség Országos Intézete (NIDA), a Nemzeti Rákintézet és a fennhatósága alá tartozó Cancer Intervention and Surveillance Modeling Network (CISNET) nevű szervezet legfrissebb tanulmánya azonban a korábbi vizsgálatokkal ellentétben nem lokális, hanem az ország egészét lefedő adatokkal dolgozott.

A tanulmányt vezető David Levy, a washingtoni Lombardi Rákközpont munkatársa szerint kollégáival kizárólag azokra a fiatalokra összpontosítottak, akik rendszeresen használnak elektromos cigarettát, és nem csupán egy-egy összejövetel erejéig "gyújtanak rá".

A kapott eredmények szerint az e-cigaretta és a hasonló eszközök általánosságban véve pozitív hatással vannak a közegészségre, és a dohánytermékek alternatívájaként használva 21 százalékkal csökkenthetik a dohányzással összefüggő betegségek okozta halálesetek számát az 1997 után született fiataloknál – olasható az Origón.

(forrás: Origo/MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés