2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Az e-cigaretta előnyeiről

A dohányzás okozta mortalitás és morbiditás száma csökkenthető az eszközzel, írja az Origo a The British Medical Journal cikke alapján.

John Britton epidemiológus professzor és munkatársai az egyik legrangosabb orvosi folyóirat, a The BMJ (korábban The British Medical Journal) hasábjain állnak ki a Royal College of Physicians (RCP) új jelentése mellett, mely szerint az elektromos cigaretta jóval kisebb egészségi kárt okoz, mint a hagyományos – írja az origo.hu.

„Az e-cigaretta és más nem dohány eredetű nikotintermékek magukban hordozzák a lehetőséget, hogy radikálisan csökkentsék a dohányzás okozta károkat a társadalmunkban. Ez egy olyan lehetőség, amellyel számolni kell és meg kell ragadni” – idézi a szerzőket a hírportál.

Az orvosok úgy érvelnek, hogy az elmúlt évtizedek csökkenő tendenciája ellenére még mindig majdnem kilencmillió dohányos él Nagy-Britanniában (Magyarországon arányaiban még rosszabb a helyzet: 3 millióra tehető a dohányosok száma) – ezeknek a legnagyobb része a leghátrányosabb szociális helyzetű rétegből kerül ki – és a dohányzás még mindig a legnagyobb elkerülhető oka a korai halálozásnak, a rokkantságnak és a társadalmi egészségi egyenlőtlenségnek az országban.

A teljes cikkért kattintson az origo-hu-ra.

(forrás: [origo])
hirdetés

Könyveink