hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Az asszisztált reprodukció miatt gyakoribbak a fejlődési rendellenességek

A meddőségi kezelésen átesett párok gyermekeiben jelentősen gyakoribbak a fejlődési rendellenességek, és az orvosoknak erre fel kell hívniuk a kezelésre jelentkezők figyelmét – jelentették ki vasárnap francia tudósok.

Geraldine Viot, a párizsi Maternity Port Royal kórház klinikai genetikusa kifejtette a Reuters-nek, hogy asszisztált reprodukció (mesterséges megtermékenyítés, AR) esetén a kezelés előtt tájékoztatni kell a párokat arról, hogy mintegy kétszer akkora lesz a fejlődési rendellenességek kockázata, mint a természetes módon született gyermekekben.

Az AR többféle módszert foglal magában, s a legelterjedtebb az in vitro fertilizáció (IVF) és a méhen kívül végzett intracitoplazmatikus spermium injekció (ICSI).

A European Society of Human Genetics stockholmi konferenciáján Geraldine Viot beszámolt arról, hogy az AR-rel született gyerekek körében 4,24 százalék volt a jelentős fejlődési rendellenességek aránya, ami körülbelül a duplája annak, amit természetes szüléseknél tapasztalnak. Viot szerint az orvosok általában csak akkor tájékoztatják erről az érintett párokat, ha azok erre vonatkozó kérdést tesznek fel.

A kutatók harminchárom termékenységi klinika 2003 és 2007 közötti AR adatait dolgozták fel, összesen 15 162 gyerekét. Mind a szülők, mind a gyermekorvosok kérdőíveket töltöttek ki, és a teljes populációban előforduló fejlődési rendellenességek gyakoriságát az országos statisztikai adatok alapján határozták meg. Mivel Viot és munkatársai vizsgálata mindeddig a legnagyobb erre vonatkozó tanulmány, úgy gondolják, hogy adataik hű képet adnak a helyzetről.

Az AR újszülöttekben elsősorban a szívdefektusok gyakorisága volt nagyobb, és – főleg a fiúkban – a vizeletelvezető rendszer és a nemi szervek voltak még gyakrabban érintettek.

A nem jelentős fejlődési rendellenességek közül az angióma (jóindulatú érdaganat a bőrben) ötször olyan gyakori volt, mint a nem-AR újszülöttekben – emellett a lányokban kétszer akkora volt a kockázata, mint a fiúkban.

Viot hangsúlyozta, hogy mivel Franciaországban mintegy 200 000 gyermek született már AR-rel, a fejlődési rendellenességek nagyobb aránya országos jelentőségű egészségügyi probléma, amivel minden orvosnak és politikusnak tisztában kell lennie.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Reuters)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink