hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Az ÁNTSZ sem marad a régi, további személycserék?

Az új országos tisztifőorvos, Paller Judit együtt dolgozna a korábbi helyettesekkel, Szócska szerint viszont illúzió azt hinni, hogy egy szervezet átalakítása változtatások nélkül megy végbe.

Strukturális átalakítás előtt áll az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, derült ki azon a mai sajtótájékoztatón, amelyen az egészségügyi államtitkár bemutatta az új országos tisztifőorvost, Paller Juditot, s elbúcsúzott elődje, Falus Ferenc. A változtatás célja a stratégiai illetve az operatív ügyek szétválasztása, valamint az ÁNTSZ „reakciókészségének” gyorsítása.

 

Szóba került az új influenza ügye is, amivel kapcsolatban Szócska Miklós leszögezte: a kialakult helyzetet egészség-, illetve nemzetbiztonsági kockázatnak tartják. Részben azért, mert az egészségügyiek és az állampolgárok egyként elveszítették az egészségügyi hatóságukba vetett bizalmukat. Ez a tendencia egyébként az államtitkár szerint Európa szerte megfigyelhető. A szakma megosztott, nem működik együtt, nem látják szakmailag indokoltnak az oltási programot. Éppen ezért – tette hozzá Szócska Miklós – elsősorban szakmai vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy Magyarország egy járvány idején képes legyen az oltási, immunizációs programot hatékonyan végrehajtani, amihez megfelelő logisztikai hátteret kell biztosítani. Kiderült, a tárca nemzetközi szakemberek segítségét is igénybe kívánja venni annak érdekében, hogy szakmai konszenzus alakuljon ki a járvány idején teendőkről. Ugyanakkor tisztázni kívánják a gyártói hátteret, illetve azt, hatásos-e a vakcina vagy sem.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink