hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az altatásról írt mesekönyvet két pécsi orvos

Az operációk előtti szorongás enyhítésére két pécsi altatóorvos nem mindennapi módszert talált ki: a gyermekklinikán a kicsiknek könnyen érthető, általuk írt mesekönyvet ajándékoznak minden családnak, amelyben lépésről lépésre ismertetik az altatás folyamatát, írja a PécsMa.hu.

A Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány támogatásával megjelent Álomgyár a kórházban című kiadvány néhány oldalas ugyan, de részletesen, játékos és gyermekeknek érthető formában – a kis Panni történetén keresztül – meséli el az altatást megelőző, és az azt követő történéseket, méghozzá szuper rajzokkal illusztrálva.

A könyv szerzői dr. Kövesi Tamás és dr. Benkovics Barbara, a Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Gyermekaneszteziológiai Tanszékének altatóorvosai saját elmondásuk szerint már jó ideje gondolkodtak a hiánypótló kiadványon. Idén szeptemberben végül meg is jelent a mesekönyv, amelyet azóta ingyenesen kap kézhez minden műtét előtt álló gyermek családja az operáció előtt.

– Sem a gyermekek, sem a szülők nincsenek igazából tisztában azzal, hogy milyen is a műtéteknél szükséges altatás. Nem tudják, hogyan zajlik, mennyire kell tőle félni. Ösztönösen tartanak a dologtól, mi pedig ennek a félelemnek az ellensúlyozására írtuk meg a könyvet. Egyébként sok külföldi országban, sőt néhol Magyarországon is bevett szokás kisfilmekkel, mesékkel elmagyarázni a kicsiknek, hogy mi fog történni velük. Ez kicsit felkészíti őket és a szüleiket – magyarázta a PécsMa.hu-nak Kövesi Tamás, aki hozzátette, úgy tudja, a pécsi klinikán ez az első ilyen jellegű kiadvány. Kiemelte azt is, hogy a szülők továbbra is kapnak hivatalos tájékoztató dokumentumot, a mesekönyv csak egy plusz, a gyerekeknek is érthető segítség.

Benkovics Barbara a lapnak elmondta, a könyv arról szól, hogy Panni nevű főhőse három vele egykorú – még műtét előtt álló – gyermekkel találkozik, akiknek elmeséli saját operációjának történetét a betegvizsgálattól a hazaengedéséig.

– A történet a mi agyszüleményünk, melyhez találtunk egy olyan grafikushölgyet, aki remekül tudta ábrázolni az elképzeléseinket. Természetesen nem egy szépirodalmi műre kell gondolni, de arra reményeink szerint jó, hogy a gyerekek megtudják, mi vár majd rájuk, előre megismerik az orvosi eszközöket, és a műtő hangulatáról és légköréről is kialakíthatnak egy előzetes képet – fejtette ki az aneszteziológus.

(forrás: PécsMa)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés