hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Az államtitkárság lesz a munkáltató?

A Munka Törvénykönyve módosítása és a kórházak állami kézbe kerülése elbizonytalanította az ágazatban dolgozókat, ám Szócska Miklós az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének konferenciáján kijelentette: ugyan egységes törvény készül a köztisztviselők és a közalkalmazottak jogállásáról, ám lesz egészségügyi ágazati specialitás, például továbbra is megmarad a pótlékrendszer. A dolgozók 70 százalékának "munkáltatója" az államtitkárság lesz.

Csütörtökön kapnak első kézből tájékoztatást a kórházvezetők az önkormányzati intézmények állami kézbe kerülésének technikai lebonyolításáról, az átadás-átvételnél számítanak a gyógyító intézményekben e célra megalakuló bizottságok munkájára is. Ám akár gazdasági társasági formában, akár önkormányzati tulajdonú intézményként működtek a kórházak, az ott dolgozók munkáltatója egységesen az államtitkárság lesz.

Az egészségügyi intézményrendszer átalakítása szigorú költségvetési politika mentén indul, ám a megtakarított források az ágazatban maradnak, így másfél milliárd forintot kapnak a háziorvosok a gyógyításhoz szükséges orvosi eszközök beszerzésének finanszírozására, a pénz szétosztásának módjáról most készül a rendelet.

Javíthat a pénzhiányon a népegészségügyi termékdíjból befolyó összeg is, amelyet szeptember elsejétől fizetnek az élelmiszergyártók az egészségügyi határértéknél több sót vagy cukrot tartalmazó termékek után. Ez utóbbiból idén befolyó összeg 3 milliárdra becsült összegét a legkritikusabb helyzetben lévő egészségügyi dolgozóknak szánják.

Az államtitkár arra számít, hogy október 20-a körül derül ki a termékdíjból befizetett pénz nagysága, amit az ágazatban alkalmazott bérpótlékok formájában kapnak meg az ápolók és doktorok.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink