hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az állami ellátás sem ingyenes

Csatlakozó országok: Ciprus

Az Európai Unióhoz csatlakozó új tagállamok közül kétségkívül Ciprus a leggazdagabb, európai összehasonlításban azonban GDP-jéhez viszonyítva mégis keveset – csupán 6,1 százalékot – költ egészségügyre.

Az egészségügyi ellátásokat Cipruson az állami orvosi szolgálat (Government Medical Services), illetve a magánszektor nyújtja. Az állami szolgáltatásokat bárki igénybe veheti az Egészségügyi Minisztérium felügyelete és közvetlen irányítása alatt álló, adóbevételekből finanszírozott szolgáltatóknál. Az ellátások azonban csak az állami alkalmazottak, a diákok, a nagycsaládosok és a szociálisan hátrányos helyzetűek számára ingyenesek. Az állami szolgáltatásokra kedvezménnyel jogosultak azok, akiknek az éves jövedelme nem haladja meg a kormány által meghatározott küszöböt (ez háztartásonként évi 20 000 ciprusi font – hozzávetőleg kilencmillió forint – körül mozog). Akik a fenti kategóriák egyikébe sem tartoznak, azoknak az állami egészségügyi szolgáltatások igénybevételéért évenként meghatározott díjat kell fizetniük.

Költséges kezelések

A díjak – magyar szemmel nézve – relatíve magasak: a háziorvosi vizsgálatért 7 ciprusi fontot (körülbelül 3000 forintot), míg szakorvosi vizsgálatért 10 fontot (4500 forint körüli összeget) kell fizetni. Ehhez adódik még a diagnosztikai szolgáltatások költsége is. A kórházi kezelés ára még borsosabb, komfortfokozattól függően napi 35–60 fontba kerül; intenzív osztályon ez az összeg napi 100 ciprusi font, ehhez minden esetben hozzájárul az orvosi beavatkozások napi 10 fontos díja, sőt, a laborvizsgálatok, a felhasznált gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök árát is felszámítják. A kedvezményezett kategóriákba tartozóknak is fizetniük kell az ellátásokért, igaz, csak jelképes hozzájárulást. Ez a beteg által fizetendő önrész alap- és járóbeteg-szakellátás esetén 1 ciprusi font, de a kórházi ellátás is legfeljebb napi 10 font.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Ötvös Péter
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés