2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Kitekintő

Az alkohol az első számú halálok Oroszországban

Oroszországban az első számú halálok az alkohol, illetve az alkoholizmus, de a hivatalos statisztikák e tekintetben nem érnek sokat, az alkoholfogyasztással közvetve összefüggő haláleseteket ugyanis nem veszik figyelembe – mondták el szakértők Moszkvában.
Alekszandr Nyemcov, egy pszichiátriai kutatóintézet vezetője nemrég sajtóértekezleten kifejtette: megállapították, hogy az italozás okozta halálesetek és pszichózisok száma évszakok szerint változik: a csúcs januárra, vagyis az év végi ünnepek utáni időszakra esik, és az elhunytak legtöbbje 2009 januárjában is 30–54 éves férfi lesz. A következő csúcs márciusra esik, májusban még emelkedik a görbe, a nyár ebből a szempontból viszonylag csendes, majd októbertől újra nő az esetek száma: ettől az időponttól csak alkoholmérgezésben havonta háromezren halnak meg.
 
A nagy mennyiségek fogyasztása mellett súlyos veszélyek forrásai a kotyvalékok, márpedig Nyemcov szerint a mai önköltségi árak, adók és járulékok mellett minden kotyvalék, amit fél literenként 584 forintnak megfelelő árnál olcsóbban kínálnak a boltokban.
 
Az egy felnőttre jutó átlagos fogyasztás évi 14,5 liter tiszta szesz, bár ez a szám a hivatalos statisztikákban jóval alacsonyabb, mert azokban nem szerepel a piacon nagy arányban szereplő illegális termelés. Emellett a baj nemcsak a vodkával van, mert máig sokan próbálnak berúgni kölniktől, tisztítószerektől, denaturált szesztől, valamint a magas alkoholtartalmú, gyógyhatású szerektől.
 
Egy nemzetközi orvoscsoport által 2003–2005-ben végzett kutatás kimutatta: ez időszakban a tipikusnak tekinthető Izsevszk városban a 25–54 éves férfiak körében bekövetkezett halálesetek 42 százalékát az alkoholfogyasztás okozta, főleg a pancsolt italok, illetve a nagy adagok fogyasztása. Átfogó hivatalos adatok azonban nem állnak rendelkezésre, mert Nyemcov professzor becslése szerint csupán az alkohollal összefüggő halálesetek 6–12 százalékát írják az ivás számlájára, és ezek túlnyomó részében alkoholmérgezést állapítanak meg. Általában nem számítják ide azokat a jóval gyakoribb eseteket, amikor az alkohol nem a közvetlen, de a fő kiváltó ok: ilyen például a májcirrózis, a hasnyálmirigy-gyulladás, a közlekedési balesetek, gyilkosságok, öngyilkosságok.
 
A professzor elmondta: 100 gramm tiszta szesznek megfelelő ital illegális kotyvalékból mintegy 120, vodkából 160, sörből 600, borból 720 forintnak megfelelő összegből fedezhető, míg Észak-Európában, ahol hasonlóak a klímaviszonyok és az alkoholfogyasztási szokások, a helyzet éppen fordított: a sör a legolcsóbb és a vodka a legdrágább. A gazdasági válság egyik következménye pedig az, hogy az oroszok, akik közül sokan már megtanultak európai módra inni, például bort, újra a lehető legerősebb és legolcsóbb italokat keresik, s a vodkafogyasztás nő.
 
Nyemcov kijelentette: az alkoholfogyasztás Mihail Gorbacsov szovjet elnök által a nyolcvanas években kezdeményezett visszaszorítása legalább egymillió ember életét mentette meg, s úgy vélte, az egyetlen lehetőség most is a felülről jövő kezdeményezés.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink