2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kitenkintő

„Az alkohol agresszívá tesz, a hasis csak kikapcsol”

A drogreformmozgalom jelenleg nagyjából ott tart, ahol a feketék polgárjogi mozgalma az 1940-es vagy a melegmozgalom az 1960-as években, állítja  a legnagyobb amerikai drogreformer-szervezet elnöke.
Elképesztő méreteket öltött az alig titkolt, de törvénybe ütköző kendertermesztés. A marihuánabiznisz csak Kaliforniában évi 14 milliárd dollárt mozgat. A San Franciscótól északra található egyik megyében ezerszám állnak az üvegházak, s a fekete ponyvával fedett ültetvények a semmi közepén – mondta a HVG-nek adott interjújában Ethan Nadelmann, a legnagyobb amerikai drogreformer-szervezet vezetője. Nadelmann szerint bár a rendőrség képben van, de szemet huny a dolog felett, hiszen jó üzletről van szó. Míg a borászok 10 dolláros órabért fizetnek, a kendertermesztő farmereknél 20-30 dollárt is kereshetnek óránként a napszámosok.

A legfrissebb közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az amerikaiak 70 százaléka szerint megbukott az értelmetlen tiltás, a kannabiszszármazékok legalizálást a társadalom 44 százaléka támogatja. Ebben – mint azt egy kérdésre Nadelmann elismerte – jelentős szerepet játszott az orvosi célokra fogyasztható marihuána egyre szélesebb körű engedélyezése. Jelenleg az USA 13 államában kapható orvosi rendelvényre úgynevezett gyógyászati marihuána. Kísérletek és kutatások igazolják egyes daganatos betegségek vagy szklerózis multiplex esetében gyógy- és fájdalomcsillapító hatását.

Mindez persze nem jelenti az általános legalitást: amíg ezt a lépést nem támogatja az amerikai társadalom legalább 60 százaléka, addig Obama részéről politikai öngyilkosság lenne a radikális változtatás. Nadelmann úgy látja, hogy a drogreformmozgalom jelenleg nagyjából ott tart, ahol a feketék polgárjogi mozgalma az 1940-es vagy a melegmozgalom az 1960-as években.

A Kábítószer-politikai Szövetség szenvedélymentes életet élő elnökének indítékait illetően kiderül: egyetemistaként azt tapasztalta, hogy míg az alkohol agresszívá tesz, a hasis csak kikapcsol. Ráadásul nem stimmeltek a drogháborús jelszavak sem, amelyek szerint a kannabisz kapudrog, és onnan nincs megállás. Rájött, hogy a tiltás csak kárt okoz.

cimkék

hirdetés

Könyveink