hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

"Az aktív kórházi ágyak felét valóban meg kellene szüntetni"

Papp Lajos professzor csütörtökön este tartott előadást „A magyar orvoslás jelene és jövője" címmel a Pécs-Baranyai Orvosclubban – számol be a Pécsi Újság.

A PTE szívklinikájának egykori igazgatójával az előadása kapcsán készített szerteágazó interjúbúl azt a rövid részletet idézzük, amikor az egészégügy átalakításáról beszél:

- A fiatalok és középkorúak hirtelen halála jelenti a legnagyobb veszteséget, ezért úgy kell átalakítani az egészségügyet, hogy mindenhol az országban erre a problémára tudjunk választ adni. Ez az időfaktortól függ, a szív és az agy esetében. Ha az első két órában sikerül beavatkozni, akkor kilencven százalékos a gyógyulás esélye, ez az úgynevezett arany idő. Az ezüst idő esetében ahol ez az idő kettőtől négy óráig terjed, a gyógyulás esélye kilencventől hatvan százalékig terjed, a bronzidő esetében, tehát négy és hat óra között ez az arány ötven-hatvan százalék. Ugyancsak fontos, hogy a megfelelő szakemberek helyben legyenek, így a kisebb, gyengén felszerelt kórházak, kevésbé felkészült orvosok az életmentés fázisából kiesnek, mert a beteghez kiérkező mentő azonnal a végleges ellátóhelyre kell, hogy szállítsa a pácienst. A kisebb kórházaknak is megvan a maguk szerepe. A magyar aktív kórházi ágyak felét valóban meg kellene szüntetni, de azt krónikus betegek és szociális ellátásra kellene fordítani. Ezek az intézmények elsősorban az időseket segítenék, a csúcsintézetek pedig fiatal és középkorú emberek életét mentenék meg.

- Milyen hatósugárral kellene rendelkeznie ezeknek a csúcsintézményeknek? – kérdezték a szívsbészt.

- Ez ugyancsak egy nagyon fontos szempont: 50 kilométer sugarú a kör. Ezt lehet bővíteni, de abban az esetben csökken az ellátás sikeressége. Nem szabad 200 kilométerre szállítani egy agyvérzést szenvedett beteget, őt el kell látni két órán belül, mert hiába van helikopteres mentés, sok helyen nincs megfelelő leszállópálya, s a gép télen, ködben nem tud felszállni. Egy helikopteres szállítás másfél millió forintba kerül, tíz helikopteres szállításból pedig létre lehet hozni egy szívellátó központot – idézi Papp Lajos véleményét a pecsiujsag.hu.

(forrás: Pécsi Újság)

cimkék

hirdetés

Könyveink