hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Az akadémiai dolgozók felháborodtak a miniszteri kijelentések miatt

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma elvárja, hogy minisztérium tartsa tiszteletben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a minisztériumi delegáltak közötti tárgyalások eredményeként létrejött megállapodásokat, írja a hvg.hu.

A miniszter egy interjúban kifejtette, hogy az MTA közgyűlésének döntésétől függetlenül is le fogja választani a kutatóhálózatot az akadémiáról. Ez előre láthatóan sikertelen reform lenne és már most romboló hatású – olvasható az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) közleményében., amelyet a hvg.hu szemléz.

Az ADF elvárja, hogy minisztérium tartsa tiszteletben a Magyar Tudományos Akadémia és a minisztériumi delegáltak közötti tárgyalások eredményeként létrejött megállapodásokat, illetve azt a törvényi rendelkezését, amely szerint a kutatóhálózat átszervezése az Akadémia Közgyűlésének hatáskörébe tartozik.

Ennek ellenére „felháborodással olvastuk Palkovics László miniszter Figyelőben megjelent nyilatkozatát, amely szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Tudományos Akadémia Közgyűlésének döntéseit figyelmen kívül hagyva kívánja elérni a vonatkozó jogszabályok módosítását és leválasztani az MTA kutatóhálózatát az Akadémiáról.”

Minden olyan szándék, amelynek célja, hogy a mindenkori kormánytól független akadémiai kutatóhálózatot kormányzati intézménnyé tegye, politikai befolyás alá rendelje, a tudományos autonómia súlyos csorbítását okozza.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink