hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Az Akadémia gondozza az OPNI gyűjteményét

A Magyar Tudományos Akadémia Akadémia gondozza tovább az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet pszichiátriai múzeumának gyűjteménye - erről Székely Tamás egészségügyi miniszter és Pálinkás József, az MTA elnöke között született megállapodás.

A gyűjteményt az 1920-as években alapította Selig Árpád elmeorvos. A képzőművészeti kollekciót az intézetben kezelt művészek és ápoltak terápiás művei alkotják (a képzőművészeti gyűjteményben többek között Nemes Lampérth József, Zórád Géza, Pál István, Bártfay József Árpád műveit találjuk), melyekhez. orvostörténeti emlékek és dokumentumok is kapcsolódnak. A csaknem ezer darabot számláló gyűjteményt az MTA rendelkezésére álló Teréz körúti Batthyány-Palotában (Teréz krt. 13. sz.) kialakított múzeumban helyezik el. Az Egészségügyi Minisztérium a muzeális tárgyak fogadási feltételeinek kialakításához egyszeri támogatást biztosított.

Az egészségügyi tárca tízmillió forintos hozzájárulásával kialakított múzeum elsősorban kutatóhelyként szolgál majd és rendszerint előzetes bejelentkezéssel lesz látogatható. Időszakos nyilvános tárlatok keretében azonban várhatóan a nagyközönségnek is elérhetővé teszik.

Az OPNI utolsó főigazgatója, prof. dr. Nagy Zoltán támogatásával került a kollekció közvetlenül a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatóintézetének kezelésébe, Beke László, az intézet igazgatója szoros együttműködést kíván kialakítani minden olyan intézménnyel, amely a pszichiátriai betegségek kezelésére és kutatására szakosodott. Az anyag megfelelő kezelését és tudományos feltárását egy nemzetközi interdiszciplináris tanács felügyeli majd. A tanács tiszteletbeli elnöke az Egyesült Államokban élő nemzetközi szaktekintély, Jakab Irén, a Pszichiátria és Művészetek Világszövetségének elnöke lesz, elnöke pedig Plesznivy Edit muzeológus, aki két évtizedig gondozta a gyűjteményt.

A művészet és a pszichiátria együttműködését kívánja előmozdítani az a konferencia is, amelyet november 4-én rendeznek meg a Magyar Nemzeti Galéria „Art Brut” című kiállítása alkalmából, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézet szervezésében, a Magyar Tudomány Ünnepe kiemelt rendezvényeként. További információ a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatóintézeténél: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink